Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Β. Κορέα: Σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, "έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό", μετέδωσε πριν από λίγο το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο "Γιονχάπ".

Ας σημειωθεί πως η πληροφορία αυτή των Νοτιοκορεατών βασίζεται στη δήλωση Βορειοκορεατών παρατηρητών στην κοινή μεθόριο, που ερωτηθέντες ανέφεραν ότι "δικές τους πηγές τούς ενημέρωσαν" ότι, "ανώτατη στρατιωτική πηγή (της Β.Κορέας), κατ'εντολήν της πολιτικής της ηγεσίας, έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις" Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.-

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1820503

Γαλλία: Αίτημα για τιμωρία της Β. Κορέας

Η Γαλλία προσχώρησε, από σήμερα, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας "να τιμωρηθεί", επειδή βύθισε νοτιο-κορεατικό πολεμικό πλοίο (μία κορβέτα) την 26η Μαρτίου, μ αποτέλεσμα 46 ναυτικοί να πνιγούν.

Στο Παρίσι το υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε σήμερα επίσημα, το "Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής". Η Γαλλία ανήκει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Στη γαλλικλή επίσημη ανακοίνωση, το συμβάν αυτό χαρακτηρίστηκε "εγκληματική ενέργεια".

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιο-κορεατικής κορβέτας ως "τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο".

Η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει την Σεούλ με "καθολικό πόλεμο", αν η τελευταία καταφύγει σε εναντίον της μέτρα, σε σχέση με το ανωτέρω πολεμικό συμβάν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1820497

Κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα «στο άμεσο μέλλον» και πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

Οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας το Μάρτιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 46 ναυτικοί.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου σε επίθεση με τορπίλη από τη Βόρεια Κορέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: