Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις προκαλεί ιταλικό νομοσχέδιο για περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Ιταλοί βουλευτές και μέσα ενημέρωσης αντιδρούν σε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών, λέγοντας ότι βοηθά στη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς και οδηγεί στη «φίμωση» της ελευθερίας του Τύπου.

Αν και η παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει ότι επιθυμεί τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, προκειμένου να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των Ιταλών, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για μια δικαιολογία προκειμένου να καλύψει τις υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου έχουν φτάσει να το αποκαλούν «κωμικό», λέγοντας ότι είναι απλά ένα ακόμα παράδειγμα νόμου «κομμένου και ραμμένου» στα μέτρα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν θα μπορούν να διαρκούν περισσότερο από συνολικά 75 ημέρες, η έγκρισή τους θα πρέπει να υπογράφεται από τρεις και όχι μόνον από έναν δικαστικό, και επιπλέον, για να ξεκινήσουν, θα πρέπει να υπάρχουν όχι μόνο «βάσιμες υποψίες», όπως προβλεπόταν έως σήμερα, αλλά συγκεκριμένες ενδείξεις, που να συνδέονται με διάπραξη αδικήματος.

Η πρώτη έγκριση δόθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή της γερουσίας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στόχευε σε μία γρήγορη υπερψήφιση από το κοινοβούλιο.

Τα νέα μέτρα, όμως, στο σύνολό τους, έχουν προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους των δικαστικών και του Τύπου.

Το σχέδιο περιορισμού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προβλέπει, επίσης, την απαγόρευση της δημοσίευσης κάθε τηλεφωνικού διαλόγου, που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων.

Το χρηματικό πρόστιμο για τους εκδότες θα μπορεί να φθάνει τα 465.000 ευρώ, ενώ το κείμενο του σχεδίου νόμου προβλέπει φυλάκιση ενός μηνός για τους δημοσιογράφους, που ασχολούνται με τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εσχάτως, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο για να συμφωνηθούν κάποιες τροποποιήσεις.

Η Ένωση Δικαστικών της Ιταλίας, ωστόσο, καταγγέλλει ότι η λογική του σχεδίου νόμου, στο σύνολό της, περιορίζει τη δυνατότητα καταπολέμησης σοβαρών αδικημάτων, που σχετίζονται με διαφθορά, υπεξαιρέσεις, ακόμη και με μαφιόζικη δράση.

Η Ιταλική Ομοσπονδία του Τύπου έκανε γνωστό, από την πλευρά της, ότι πρόκειται να προαναγγείλει σύντομα απεργιακές κινητοποιήσεις όλου του τομέα της πληροφόρησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia» προσθέτει ότι θα ζητήσει «την παρέμβαση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, φθάνοντας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι χωρίς τη χρήση των παρακολουθήσεων, μέσω τηλεφώνου, δεν θα είχαν αποκαλυφθεί οι διαβλητές σχέσεις επιχειρηματιών και κρατικών ιθυνόντων, που ανέθεταν εργολαβίες για τη σύνοδο G8, πολλοί μαφιόζοι δεν θα είχαν συλληφθεί, ενώ δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί και η υπόθεση της ύποπτης συμβολής του επιχειρηματία Ντιέγκο Ανέμονε στην αγορά του σπιτιού, στο οποίο διαμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλάουντιο Σκαγιόλα.

Περισσότεροι από 140.000 Ιταλοί υπέγραψαν, έως τώρα, την έκκληση του καθηγητή Αστικού Δικαίου, Στέφανο Ροντοτά, ο οποίος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «υποκριτικό, με μόνο στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης πληροφόρησης».

Μάλιστα, την Παρασκευή διοργανώθηκε έξω από τη Βουλή -μέσω Facebook- καθιστική διαμαρτυρία με σύνθημα «no alla legge bavaglio» («όχι στον νόμο φίμωτρο»).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: