Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Εύφορες ερήμους οραματίζονται τα κράτη του Κόλπου


Σε εύφορη γη ευελπιστούν να μετατρέψουν τις απέραντες εκτάσεις ερήμου τα κράτη του Κόλπου με στόχο τη διασφάλιση της ενίσχυσης των τροφίμων και την αποφυγή του κινδύνου αγοράς καλλιεργήσιμης γης στο Εξωτερικό, αναφέρει το Reuters.

Η ιδέα των αγροτικών καλλιεργειών στον Κόλπο προσκρούει πάνω στο πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού, της υψηλής αλατότητας του εδάφους και της υπερβολικής ζέστης. Ωστόσο, πολλά κράτη της περιοχές διαθέτουν αρκετά χρήματα για την εφαρμογή ακριβών λύσεων που άλλες χώρες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Το Αμπού Ντάμπι έχει διεξάγει έρευνες στο έδαφος προκειμένου να εντοπίσει ποιες περιοχές διαθέτουν υπόγεια αποθέματα νερού και ποιότητα εδάφους που θα μπορούσε να ενισχυθεί, σημειώνει ο Φέιζαλ Τάχα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Άμπου Ντάμπι.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι 2.000.000 στρέμματα γης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για γεωργικούς σκοπούς, μετά τις απαραίτητες επενδύσεις, σύμφωνα με τη δήλωση του Τάχα στο Reuters στη διάρκεια συνεδρίου του κλάδου στο Αμπού Ντάμπι.

«Μιλάμε για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ντίραμ… αλλά αξίζει τον κόπο καθώς η παραγωγή λαχανικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών θα αυξηθεί κατά 70%», επισημαίνει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817869

Δεν υπάρχουν σχόλια: