Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τέλος

Κλείνοντας τον κύκλο της η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, η στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε το 1948, διαλύεται σύμφωνα με κοινή διακήρυξη των 10 κρατών-μελών της και δηλώσεις που έκανε χθες ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Βανάκερε.

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), της οποίας η διακοινοβουλευτική συνέλευση ήταν στο Παρίσι και η έδρα στις Βρυξέλλες, είχε περίπου 60 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 13 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν θεσμό που επί μακρόν διατηρούσε μια παρουσία σε λανθάνουσα μορφή αφότου η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τη συγκρότηση δικού της κέντρου διαχείρισης κρίσεων.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης όταν πριν από τη διάλυση ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να αποσυρθεί από τη ΔΕΕ, ο ιστορικός ρόλος του θεσμού ολοκληρώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις αποστολές και τις λειτουργίες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009.

Τέλος, λόγω κόστους...

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και βάσει του άρθρου 42.7 δημιουργείται μια ευρωπαϊκή υποχρέωση για αμοιβαία αρωγή και άμυνα που είναι δεσμευτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. «Από άποψη προϋπολογισμού, η διατήρηση της ΔΕΕ ήταν πλέον δύσκολο να υποστηριχθεί», τόνισε ο Στίβεν Βανάκερε.

Η οριστική αναστολή των δραστηριοτήτων της ΔΕΕ θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου του 2011. Τα 10 μέλη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία και άλλες 18 χώρες, ως συνεργάτες, παρατηρητές ή συνδεδεμένοι εταίροι, που είναι όλες μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: