Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αρχισαν τα πρόστιμα στη Γαλλία με αφορμή νικιάμπ που φορούσε γυναίκα οδηγός

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε μια Γαλλίδα που οδηγούσε φορώντας το μουσουλμανικό πέπλο (νικιάμπ). Ο αστυνομικός έκρινε ότι το νικιάμπ μείωνε το πεδίο όρασης της γυναίκας. Η ίδια, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θα καταθέσει έγγραφη καταγγελία. Και όλα αυτά πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία.

Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1, την οδηγό σταμάτησε η αστυνομία στη Ναντ, προκειμένου να την υποβάλει σε έλεγχο των στοιχείων της. Εκείνη συμφώνησε κι αποκάλυψε το πρόσωπό της σηκώνοντας το πέπλο.

Ο αστυνομικός της επέδωσε κλήση, θεωρώντας ότι το νικιάμπ μειώνει το πεδίο της όρασής της. Η 31 ετών γυναίκα καλείται τώρα να πληρώσει πρόστιμο 22 ευρώ.

Η οδηγός, η οποία φοράει το μουσουλμανικό πέπλο εννέα χρόνια, δήλωσε ότι θα καταθέσει έγγραφη καταγγελία για άνιση μεταχείριση από τον αστυνομικό.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον Μάιο νομοσχέδιο για τη γενική απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εφαρμοστεί μία ειδική διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί ότι ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: