Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το «Αμεσο Παγκόσμιο Χτύπημα» ετοιμάζει ο πρόεδρος Ομπάμα

O στόχος ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξος: ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς συμβατικών όπλων, ικανών να πλήττουν, από τις ΗΠΑ, στόχους σε κάθε γωνιά της Γης σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας! Και μάλιστα με τέτοια ακρίβεια και ισχύ που, σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes», «θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την εξάρτηση της Ουάσιγκτον από το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Το σχέδιο ονομάζεται «Αμεσο Παγκόσμιο Χτύπημα». Πρόκειται για νέες συμβατικές κεφαλές μεγάλου βάρους, οι οποίες θα μεταφέρονται από βαλλιστικούς πυραύλους και είτε θα πλήττουν στόχους στο έδαφος είτε θα πλήττουν στον αέρα ακόμη και άλλους βαλλιστικούς πυραύλους. Μια πρώτη εκδοχή του συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί το 2014 ή το 2015, και να μπορεί να λειτουργήσει το αργότερο ως το 2020.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι τόσο έντονες ώστε η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ενέδωσε σε αίτημα της Ρωσίας για απόσυρση από τις ΗΠΑ ενός πυρηνικού πυραύλου για κάθε τέτοιο όπλο που θα κατασκευάζεται από το Πεντάγωνο. Η σχετική πρόβλεψη βρίσκεται στη νέα συμφωνία SΤΑRΤ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που υπέγραψαν πριν από δύο εβδομάδες στην Πράγα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους «Τimes» της Νέας Υόρκης, το νέο όπλο έχει σχεδιαστεί για να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές, όπως «να βγάλει τον Μπιν Λάντεν από τη σπηλιά όπου κρύβεται, αν εντοπιστεί η σωστή σπηλιά, να εξουδετερώσει έναν βορειοκορεατικό πύραυλο ή να καταστρέψει μια πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν ». Ολα αυτά μάλιστα χωρίς να χρειαστεί η χρήση πυρηνικών.

Η αρχική ιδέα ανήκει στο στρατιωτικό επιτελείο του Τζορτζ Μπους. Σε επαφές που είχαν με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι ρώσοι ηγέτες τού είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, γιατί η Ρωσία δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν οι πύραυλοι αυτοί μετέφεραν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Ο πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του έκριναν ότι οι Ρώσοι είχαν δίκιο. Ετσι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βάλει το θέμα στο συρτάρι.

Αλλά η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο. Ο ίδιος έχει πει μάλιστα σε συνέντευξή του στους «Τimes» ότι η ανάπτυξη των νέων όπλων αποτελεί μέρος της προσπάθειάς του «να δοθεί λιγότερη έμφαση στα πυρηνικά».

Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα απέρριψε την ιδέα για τοποθέτηση του νέου συμβατικού όπλου στα υποβρύχια. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε όμως 250 εκατ. δολάρια (187 εκατ. ευρώ) για τον ερχόμενο χρόνο, προκειμένου να γίνει έρευνα για μια εναλλακτική, νέα λύση, που θα συνδυάζει την πιο προηγμένη σημερινή τεχνολογία με αυτήν που θα ακολουθήσει. Το τελικό κόστος της επιχείρησης παραμένει άγνωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: