Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η σκόνη του ηφαιστείου της Ισλανδίας έπληξε τις αερογραμμές

Σαν στο σπίτι έχει βολευτεί ο μικρός επίδοξος επιβάτης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, καθώς η πολύωρη αναμονή για τις περισσότερες πτήσεις είναι πλέον δεδομένη, λόγω του πυκνού νέφους στάχτης που άπλωσε στην Ευρώπη το ισλανδικό ηφαίστειο. Ανησυχία για την υγεία των Ευρωπαίων που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα εξέφρασε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προειδοποιώντας ότι η στάχτη ενδέχεται να είναι βλαβερή. Πτήσεις ακυρώθηκαν και στα ελληνικά αεροδρόμια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/04/2010_397936

Θα χρειαστούν μέρες για να επαναληφθούν με ασφάλεια οι πτήσεις στην Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις αεροσκαφών από και προς την Ευρώπη αναμένονται και σήμερα λόγω του πυκνού νέφους που έχει καταλάβει την ήπειρο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιαπλαϊερκούλ στην Ισλανδία. Η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών είναι δεδομένη για τρίτη συνεχή μέρα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η στάχτη που έχει καλύψει τον ευρωπαϊκό ουρανό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και προβλέπουν ότι «θα χρειαστούν μέρες» για να επαναληφθούν με ασφάλεια οι πτήσεις. Παράλληλα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκφράζει ανησυχία για την υγεία του πληθυσμού, προτείνοντας στους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην αναπνέουν τη στάχτη, που ενδέχεται να είναι βλαβερή για άτομα, τα οποία υποφέρουν από άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Η Eurocontrol προέβλεψε από νωρίς το πρωί ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν πολύ χειρότερη από την Πέμπτη. «Περιμένουμε περίπου 11.000 πτήσεις να λάβουν χώρα σήμερα Παρασκευή στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Σε μια φυσιολογική ημέρα θα περιμέναμε 28.000», δήλωσε η εκπρόσωπος της Eurocontrol, Κίλα Εβανς. Το πρωί της Παρασκευής, κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση μόλις 120 διατλαντικών πτήσεων προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια, σε σύγκριση με τις 300 που πραγματοποιούνται υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρόσθεσε η ίδια. Από το Ουέλιγκτον ώς το Τόκιο, οι επιβάτες, οι οποίοι ήλπιζαν, χθες, να φθάσουν στην Ευρώπη, αντιμετώπιζαν πλήρη αβεβαιότητα στα αεροδρόμια, καθώς έκλειναν, το ένα μετά το άλλο. Την ακύρωση όλων των πτήσεων ανακοίνωσε, το μεσημέρι, το αεροδρόμιο της Σόφιας, ενώ ήδη είχαν κλείσει τα περισσότερα αεροδρόμια της Πολωνίας και της Τσεχίας. Στην Πολωνία, το ηφαίστειο ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη και την κηδεία του προέδρου Κατσίνσκι. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεων έχουν επιβάλει την αναβολή των περισσότερων πτήσεων από και προς τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Η ηφαστειακή τέφρα παρέλυσε τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, το Χίθροου του Λονδίνου και το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, όπως και δεκάδες άλλα αεροδρόμια, τα 24 μόνο στη Γαλλία. Στα κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία, Λεττονία και Εσθονία διετάχθη το κλείσιμο όλων των αεροδρομίων. Η αυστραλιανή εταιρεία Qantas Airways ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς Λονδίνο δεν είναι πιθανό να επαναληφθούν πριν από την Κυριακή. Εικόνες πανικού ζει το Σαρλ ντε Γκωλ, όπου καταπονημένοι επιβάτες κοιμούνται στα καφέ και σχηματίζουν ομάδες διαμαρτυρίας για να ξεχάσουν την κακή τους τύχη. Οι ιαπωνικές αερογραμμές JAL ακύρωσαν εννέα πτήσεις από και προς το Παρίσι, το Αμστερνταμ, το Λονδίνο, το Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη.

Στα ελληνικά αεροδρόμια, χθες, ακυρώθηκαν έως το απόγευμα 70 πτήσεις από και προς τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στις αεροπορικές συνδέσεις με Λονδίνο, Μάντσεστερ, Παρίσι, Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ και Βαρσοβία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100035_17/04/2010_397885

Tο ηφαίστειο και η «μαύρη έκθεση»

The Guardian

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να χωνέψουμε την είδηση ότι εξερράγη το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ, στη νότια Ισλανδία, και ότι η έκρηξη ήταν από 10 έως 30 φορές ισχυρότερη από την έκρηξη που σημειώθηκε σε μια παρόμοια τοποθεσία πριν από τρεις εβδομάδες. Εδώ στην Ισλανδία, ήμασταν βυθισμένοι στη δίνη που έχει προκαλέσει η δημοσίευση έκθεσης, προ δύο ημερών, σχετικά με την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος. Η έκθεση που έχει λάβει το προσωνύμιο «μαύρη έκθεση», παρουσιάζει συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη διαφθορά και την ανικανότητα, οι οποίες οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν εντρυφήσει στην έκθεση, που αριθμεί 2.000 σελίδες, και παρουσίασαν αποσπάσματά της στο κοινό, το οποίο έχει ήδη συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις.

Οταν λοιπόν τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν για την έκρηξη του ηφαιστείου, η ισλανδική μπλογκόσφαιρα δονούνταν ήδη από την οργή που προκάλεσε ένα άρθρο δημοσιευμένο σε μια από τις πρωινές εφημερίδες. Το άρθρο έφερε την υπογραφή του Τορ Μπγιόργκολφσον, πρώην μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της τράπεζας Landsbanki που κατέρρευσε, και είχε τον τίτλο «Ζητώ συγγνώμη». Στο άρθρο του, ο Μπγιόργκολφσον ζητεί περί τις πέντε φορές συγγνώμη, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί γιατί ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη και γράφει φράσεις όπως «Καθε Ισλανδός είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του και για τις αποφάσεις που λαμβάνει. Και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση». Αυτά τα γράφει ένας άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τη «μαύρη έκθεση», χρησιμοποίησε την τράπεζα Landsbanki για να υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια ισλανδικές κορόνες προς όφελός του, έναν μόλις μήνα από την κατάρρευση της τράπεζας. Εύκολα λοιπόν φαντάζεται κανείς ότι άνθρωποι όπως ο Μπγιόργκολφσον ανάσαναν με ανακούφιση όταν έγινε γνωστή η είδηση για την έκρηξη στο ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ.

Υπάρχει, αν το σκεφθείτε, ένα είδος ποιητικής αλληγορίας σε αυτήν τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου. Κάποιος θα μπορούσε να τη θεωρήσει ως το σύμβολο της μαζικής οργής των Ισλανδών που ξέσπασε –οργή η οποία σιγόβραζε κάτω από την επιφάνεια αυτής της φαινομενικά απαθούς κοινωνίας–, μετά την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Πράγματι, οι αστυνομικές δυνάμεις της Ισλανδίας ήταν σε εγρήγορση σε περίπτωση που ξεσπούσε κοινωνική αναταραχή μετά τη δημοσίευση της «μαύρης έκθεσης». Την περασμένη Δευτέρα, είχαν γίνει ήδη διαμαρτυρίες έξω από κυβερνητικά κτίρια. Και αυτές τις διαμαρτυρίες όμως τις επισκίασε η είδηση για την έκρηξη στο ηφαίστειο.

Και τώρα, με τις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη να ματαιώνονται εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ήταν προβλέψιμο ότι θα ακουστεί η φράση περί της «εκδίκησης της Ισλανδίας» – μια φράση που υπονοεί ότι αυτή ήταν η εκδίκηση της Ισλανδίας για τη Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να παγώσει τα κεφάλαια της Ισλανδίας, μετά την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, αυτή τη φράση και άλλα ανάλογα σχόλια δεν τα άκουσα από Ισλανδούς αλλά από ξένους. Εχουμε όμως και άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε. Μια γέφυρα έχει ήδη καταρρεύσει, ο περιφερειακός δρόμος που συνδέει τη δυτική και την ανατολική Ισλανδία με τη νότια ακτή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, πολλά αγροκτήματα κινδυνεύουν, και επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να ξυπνήσει το Κάτλα, ένα ενοχλητικό ηφαίστειο, το οποίο, αν εκραγεί, η έκρηξη του ηφαιστείου στον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ θα μοιάζει παιχνιδάκι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε την οργή των τουριστών που δεν μπορούν να μεταβούν στους προορισμούς των διακοπών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: