Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Eκτός ελέγχου η κάτασταση στο Κιργιστάν

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Κιργιστάν, όπου οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο στην πόλη Μπισκέκ, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας έχει τυλιχθεί στις φλόγες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν σκοτώθηκε στην πόλη Ταλάς, ενώ όμηρος κρατείται και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν κατά εκατοντάδες στην έδρα του κοινοβουλίου, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούν επίσης διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Την ίδια στιγμή μεγάλη φωτιά μαίνεται στο ισόγειο της γενικής εισαγγελίας, όπου νωρίτερα είχαν εισβάλει διαδηλωτές.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονται έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με ιατρική πηγή, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

Πριν από λίγη ώρα ο Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, με μήνυμά του προς το λαό από την κρατική τηλεόραση που έχει καταληφθεί από την αντιπολίτευση, ανέφερε πως πάνω από 100 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σήμερα στα βίαια επεισόδια.

O ίδιος λίγο αργότερα κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί, γνωστοποιώντας πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ντανιάν Ουσένοφ. «Ο μόνος σκοπός μας είναι να εγκαταλείψει την εξουσία» πρόσθεσε σε δηλώσεις του επίσης στην κρατική τηλεόραση.

Αλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης νωρίτερα γνωστοποίησε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν σήμερα περισσότερους από 10 αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλλάβει, μετά τη συγκέντρωση πλήθους διαδηλωτών έξω από το κτίριο στο οποίο κρατούνταν.

Ο Ίσα Ομουρκούλοφ, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον Τεμίρ Σαρίγεφ και άλλους αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλληφθεί. "Όλοι μας είμαστε καλά στην υγεία μας και τώρα έχουμε συνάντηση", δήλωσε ο Ομουρκούλοφ. "Δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η τάξη μεταξύ του πλήθους. Ο κόσμος είναι σε έξαλλη κατάσταση", σημείωσε.

Ο Σαρίγεφ συνελήφθη νωρίς σήμερα κατά την άφιξή του στο Κιργιστάν από τη Μόσχα, σύμφωνα με υποστηρικτές του.

Εκκληση ΕΕ για αυτοσυγκράτηση

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης στο Κιργιστάν εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση διαλόγου.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση» σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει και τη βαθειά της ανησυχία για τις συμπλοκές στο Ταλάς, στο βορειοδυτικό Κιργιστάν, και στην πρωτεύουσα Μπισκέκ που έχουν ήδη προκαλέσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια στιγμή ο πρώην και επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας Ασκάρ Ακάγεφ, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία και στη θέση του αναδείχθηκε ο νυν πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, κάλεσε τον τελευταίο να παραιτηθεί, όπως ζητούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που αξιώνουν πολιτική αλλαγή.

«Η καλύτερη έκβαση για τον λαό του Κιργιστάν θα ήταν η παραίτηση του (προέδρου Κουρμανμπέκ) Μπακίγεφ» δήλωσε ο Ακάγεφ στο ρωσικό ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: