Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Πένθος στην Πολωνία


Σε λαϊκό προσκύνημα στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας θα εκτεθεί η σορός του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, ενώ στη χώρα άρχισε εβδομάδα εθνικού πένθους για τα 96 θύματα της τραγωδίας.

Ημέρα πένθους και στη Ρωσία, όπου καταφθάνουν συγγενείς των θυμάτων για να αναγνωρίζουν τις σορούς τους. Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, 24 σοροί είχαν αναγνωριστεί μέχρι χθες. Όπως υποστηρίζουν, το έργο της αναγνώρισης είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε λάθος του πιλότου, ο οποίος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τον πύργο ελέγχου να μην προσγειωθεί.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η σύζυγος του προέδρου, Μαρία. Καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο για διπλή κηδεία προέδρου και πρώτης κυρίας, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι κηδείες τους θα γίνουν μαζί ή χωριστά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Gazeta Wyborcza, η κηδεία του προέδρου θα τελεστεί το Σάββατο. [Βλέπε άρθρο]

Το προεδρικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο κοντά στο Σμολένσκ, 400 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας, μετέφερε αξιωματούχους που μετέβαιναν στη Ρωσία για την επέτειο των 70 χρόνων από τη σφαγή του Κατίν.

Ανάμεσά τους, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Ρ. Κατζορόφσκι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της Αριστεράς για την προεδρία Γ. Σμαντζίνσκι, η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Κριστίνα Μπότσενεκ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Σλ. Σκρζίπεκ, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, θρησκευτικοί λειτουργοί, οι υπουργοί παρά τω προέδρω, οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Πολιτισμού.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801111

Δεν υπάρχουν σχόλια: