Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μπ. Ομπάμα: Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης

Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα θα αποτελούσε μια καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

«Σήμερα δεν είναι μόνον η αφορμή να μιλήσουμε, αλλά και να δράσουμε. Όχι μόνον να δεσμευτούμε, αλλά να κάνουμε πραγματική πρόοδο για την ασφάλεια των συμπολιτών μας», σημειώνει ο Ομπάμα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο

«Αυτό απαιτεί κάτι διαφορετικό, κάτι θεμελειώδες. Μια νέα αλλαγή πνεύματος που θα χαρακτηρίζεται από βούληση, τόσο σε επίπεδο χωρών, όσο και σε επίπεδο εταίρων, για να κάνουμε αυτό που αξιώνει αυτή η ιστορική περίοδος», προσθέτει στην ομιλία που θα εκφωνήσει κατά την έναρξη σήμερα της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνόδου κορυφής στην Ουάσινγκτον, στην οποία μετέχουν αντιπροσωπείες από περίπου 50 κράτη και διεθνείς οργανώσεις.

Στην ίδια ομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι «δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγική ειρωνία της ιστορίας: μολονότι ο κίνδυνος μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών έχει μειωθεί, ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης έχει αυξηθεί».

«Τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ Κάιντα προσπαθούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου και αν ποτέ τα καταφέρουν, είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσουν. Αν αυτό συμβεί, θα συνιστά μια καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα προκαλέσει μια τέραστια απώλεια ανθρώπινων ζωών και θα καταφέρει ένα πολύ σκληρό πλήγμα στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», υπογραμμίζει.

«Συνοψίζοντας, είναι όλο και πιο προφανές ότι ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους κατά της ασφάλειας ολόκληρου του κόσμου, κατά της συλλογικής μας ασφάλειας», σημειώνει επίσης.

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρινίζει ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια θα γίνει σε δύο χρόνια στη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: