Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Και η σουηδική στατιστική υπηρεσία σφάλλει

Bloomberg

Ουδείς αλάνθαστος. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, όμως, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τόσα λάθη που η πρωινή εφημερίδα «Dagens Nyheter» απεικόνισε το μαθηματικό πρόβλημα της κυβέρνησης με τη λανθασμένη μαθητική πράξη: 2 + 2 = 3

Eντεκα ημέρες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, η κεντρική τράπεζα της χώρας (Riksbank) στήριξε απόφασή της για τα επιτόκια στα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για τον πληθωρισμό. Μέσα στον ίδιο μήνα, η υπηρεσία ανακοίνωσε νέα στοιχεία, αφού ανακάλυψε στατιστικό λάθος με βάση το οποίο οι τιμές των υποδημάτων είχαν αυξηθεί κατά 28% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το λάθος αυτό στοίχισε μόνον στην κυβέρνηση 600 με 700 εκατ. σουηδικές κορώνες ή 84 εκατ. δολάρια σε πρόσθετα επιδόματα. Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, περισσότερες από το 10% των 71 εκθέσεων της στατιστικής υπηρεσίας στη Σουηδία ήταν διορθωτικές. Κατά συνέπεια, επισημαίνουν, οικονομικοί παρατηρητές, δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας πάνω στην ορθότητα των στοιχείων για την οικονομία και κατά συνέπεια το ύψος των συνακόλουθων κρατικών δαπανών. Οι καταβολές συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και γονικών αδειών υπολογίζονται από τη στατιστική υπηρεσία με βάση στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα εισοδήματα νοικοκυριών. Σε αυτά τα στοιχεία βασίζονται, επίσης, οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Τον Μάρτιο έγινε μια προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για τις περιφερειακές διοικήσεις με αποτέλεσμα να καταγραφεί έλλειμμα 2,2 δισ. κορωνών έναντι αρχικού πλεονάσματος 2,4 δισ. κορωνών. Τον ίδιο μήνα, η στατιστική υπηρεσία προχώρησε σε νέα διόρθωση, αυτή τη φορά για το συνολικό πλούτο των Σουηδών, προχωρώντας σε προς τα κάτω αναπροσαρμογή κατά 500 δισ. κορώνες.

Το τελευταίο ατυχές περιστατικό της στατιστικής υπηρεσίας ήταν ο υπολογισμός του ποσοστού των νοικοκυριών που εξυπηρετούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ένα λάθος που, ενδεχομένως, να οδήγησε σε άστοχες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Riksbank που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου. Το αρχικό ποσοστό, που ανακοινώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, περιορίζονταν στο 48% και αναπροσαρμόστηκε στο 58% στις 25 Φεβρουαρίου.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της σκανδιναβικής χώρας απασχολεί 1.400 υπαλλήλους, παραδίδει 74 εκθέσεις και 371 ανακοινωθέντα σε ετήσια βάση. Καταγράφει έως και τον αριθμό των άλκων, ένα είδος που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των ελαφιών, που σκοτώνονται ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: