Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρόθυμος να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Κιργιστάν

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί εφόσον η προσωρινή κυβέρνηση εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο την δική του όσο και της οικογένειάς του και υπάρξει ηρεμία μετά την αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση κατά της πεντάχρονης διακυβέρνησής του.

Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους στη πόλη Τεγίτ από την οποία κατάγεται κάτω από ποίους όρους θα μπορούσε να παραιτηθεί, ο Μπακίγεφ απάντησε: «Πρώτον πρέπει να υπάρξει εγγύηση ότι η επέλαση αυτών των ενόπλων θα σταματήσει, όπως και η αναδιανομή του πλούτου και η ένοπλη αναρχία». «Δεύτερον, αν υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια τη δική μου και αυτή της οικογένειάς μου».

Η νέα κυβέρνηση, που είχε δώσει προθεσμία στον Μπακίγιεφ να παραδοθεί μέχρι σήμερα, άφησε να εννοηθεί ότι δέχεται την προσφορά του για συνομιλίες. «Οι εκπρόσωποί μας είναι εκεί με τον Μπακίγιεφ», δήλωσε ο Αζιμπέκ Μπεκναζάροφ που εκτελεί χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Ο Μπακίγεφ κατέφυγε στο νότιο τμήμα της χώρας από την πρωτεύουσα Μπισκέκ, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να βάλλουν εναντίον των διαδηλωτών σε εξέγερση στις 7 Απριλίου, που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 83 άνθρωποι να σκοτωθούν και οι αντίπαλοί του να έλθουν στην εξουσία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801879

Δεν υπάρχουν σχόλια: