Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Υπό δαμόκλειο σπάθη η Goldman Sachs

Η ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή, της άσκησης δίωξης κατά του "κολοσσού" της Goldman Sachs από τον "χωροφύλακα" του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, την Securities and Exchange Commission (SEC), δεν μπορούσε να έλθει σε καταλληλότερη στιγμή για την ατζέντα του προέδρου Ομπάμα. Η κυβέρνησή του προωθεί ακριβώς αυτή την περίοδο μέτρα για περισσότερη κρατική ρύθμιση στη λειτουργία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Οι κατηγορίες για απάτη που απηύθυνε η SEC κατά της Goldman Sachs εξυπηρετούν απόλυτα την προσέγγιση του Ομπάμα περί ανάγκης περισσότερων κυβερνητικών επεμβάσεων και ανάγκης να αντιληφθούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να αποδεχθούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις και να μην τις αντιμάχονται.

Η είδηση για τον κολοσσό που ονομάζεται Goldman Sachs έπεσε την περασμένη Παρασκευή ως κεραυνός εν αιθρία. Ο χωροφύλακας του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, η SEC, ύστερα από τετράμηνη έρευνα κατέληξε στην άσκηση δίωξης εναντίον της Goldman Sachs για σοβαρή απάτη (fraud) που συνδέεται με τα subprimes, αυτή τη φούσκα στην αγορά των αμερικανικών ακινήτων που σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Χονδρικά η SEC κατηγορεί τη Goldman Sachs ότι στοιχημάτισε κατά... των πελατών της! Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατηγορείται ότι έκανε "ψεύτικες δηλώσεις και αποσιώπησε ουσιαστικά γεγονότα σχετικά με ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που συνδέονταν με δάνεια subprimes, τη στιγμή που η αγορά ακινήτων κατοικιών στις ΗΠΑ άρχιζε να πέφτει". Την υπόθεση αποκάλυψαν στις 23 Δεκεμβρίου του 2009 οι "New York Times" και ακολούθησε η γαλλική "Monde", υπογραμμίζοντας ότι "το 2006 οι αναλυτές της Γκόλντμαν προέβλεπαν το τέλος της φούσκας των ακινήτων. Με πολύ μεγάλη διακριτικότητα η τράπεζα ξεφορτώθηκε σιγά - σιγά τους επικίνδυνους τίτλους της, ενώ συνέχιζε να τους πουλάει στους πελάτες της! Όταν η φούσκα σκάει, η Γκόλντμαν μπορεί να καυχηθεί για μεγάλα κέρδη. Αλλά εκείνοι που αγόρασαν τους τοξικούς τίτλους, τους CDO (τους Collaterized Debt Obligations, μια δομή τιτλοποίησης χρηματοπιστωτικών ενεργητικών), έχουν χάσει τεράστια ποσά".

Η τράπεζα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, απέκρυψε το γεγονός ότι ένας από τους πιο σημαντικούς πελάτες της, το επενδυτικό ταμείο Paulson, είχε ωθήσει προς την κατεύθυνση δημιουργίας αυτού του χρηματοπιστωτικού προϊόντος τη στιγμή ακριβώς που το ταμείο τζογάριζε υπέρ της κατάρρευσης της αγοράς των ακινήτων... "Η Goldman έκανε το λάθος να επιτρέψει σε έναν πελάτη της, που έπαιζε κατά της υποθηκευτικής αογράς, να επηρεάσει σοβαρά την επιλογή των τίτλων των ακινήτων που θα περιλαμβάνονταν σε ένα επενδυτικό όχημα, ενώ την ίδια στιγμή έλεγε σε άλλους επενδυτές ότι αυτοί οι τίτλοι είχαν επιλεγεί από έναν ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρίτο", εξήγησε ο Ρόμπερτ Κουζάμι, ιθύνων της SEC...

Μπορεί το άμεσο αποτέλεσμα της είδησης για τη δίωξη της Goldman Sachs την Παρασκευή να ήταν η πτώση κατά 12,79% της τιμής της μετοχής της στη Wall Street (πτώση που συμπαρέσυρε τον δείκτη Dow Jones, καθώς και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), ωστόσο οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι πιο επώδυνες, καθώς πλέον ο κολοσσός ζει υπό την δαμόκλειο σπάθη μιας σοβαρής δίκης, που είναι βέβαιο ότι θα αμαυρώσει (ξανά) το όνομά της.

Από κλασική εμπορική τράπεζα στην υπηρεσία των πελατών της, η Goldman Sachs μετατράπηκε στη διάρκεια των τριάντα τελευταίων ετών σε μεγάλο κερδοσκοπικό καζίνο, όπου οι πάντες τζογάρουν στα πάντα. Εντέλει οι traders πήραν το πάνω χέρι από το 1990, ενώ οι επικριτές της υποψιάζονται ότι κάνει χρήση των πληροφοριών που παίρνει από τους πελάτες τού τομέα της επενδυτικής της τράπεζας ή εκείνου της διαχείρισης περιουσιών, προκειμένου να επιδίδεται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Δεύτερον, η "Φίρμα", όπως είναι το παρατσούκλι της Γκόλντμαν, αποτυπώνει το πρόβλημα των πολλαπλών συγκρούσεων συμφερόντων των διαφόρων χρηματοπιστωτικών "μαγαζιών". Το πρόβλημα είναι δηλαδή ότι σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η τράπεζα είναι παράλληλα και κριτής και κρινόμενος. Και η Goldman διακρίνεται στο μοντέλο αυτό, καθώς παρέχει υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση των hedge funds. Παράλληλα η τράπεζα διαθέτει και δικά της κεφάλαια, που ανταγωνίζονται εκείνα των πελατών της!

Με άλλα λόγια, συνολικά το "σύστημα Goldman Sachs" βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όχι μόνο των οικονομικών αρχών στις ΗΠΑ αλλά, από την Τρίτη, και εκείνων της Βρετανίας. Κινδυνεύει έτσι να χάσει τους μεγαλύτερους πελάτες της: τις κυβερνήσεις. Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βρετανία, βουλευτές ζητούν από τις κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε συναλλαγή με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει να αποφύγει την ανάθεση δραστηριοτήτων στην Goldman, όσο εκκρεμεί η απόφαση της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα έρευνα, για την τράπεζα έχουν αρχίσει και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας. Μια πρώτη ενημέρωση για την πρόοδο της έρευνας, η οποία θα είναι «εις βάθος», όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σκάνδαλο που διευκολύνει τον Ομπάμα...

Το κυβερνητικό σχέδιο προειδοποιεί ότι ακριβώς η έλλειψη ρυθμίσεων / παρεμβάσεων κατέληξε σε "διαστρέβλωση της αγοράς", που δημιούργησε φούσκες αντί για σταθερή ανάπτυξη. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση, για "αγορά που ευνοεί τη Wall Street έναντι των απλών ανθρώπων, αλλά καταλήγει στο να πλήττει και τις δύο πλευρές"... Ο ίδιος ο Ομπάμα επέμεινε στα μαθήματα που πρέπει "όλοι" να λάβουν από την πρόσφατη οικονομική κρίση: "Είναι σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την κρίση, έτσι ώστε να μην καταδικαστούμε να τα επαναλάβουμε". "Και ας μη γελιόμαστε, αυτό ακριβώς θα συμβεί αν επιτρέψουμε να περάσει αυτή η στιγμή, μια εξέλιξη που είναι απαράδεκτη για μένα και για τον αμερικανικό λαό". Το σχετικό λοιπόν νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προτείνει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο και περιλαμβάνει πέντε βασικά θέματα, πρόκειται να συζητηθεί στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο.

Προτείνει τη δημιουργία ενός νέου σώματος για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών -μιας υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή εντός της Fed, της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας- που θα είναι αρμόδιο να ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες δανεισμού. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία 9μελούς Εποπτικού Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα έχει την εξουσία να διαλύσει μεγάλες τράπεζες, αν αυτές ενδέχεται να απειλήσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι σχετικές προτάσεις περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ταμείου 50 δισ. δολαρίων, που θα συνδράμει την ομαλή πορεία των εκκαθαρίσεων των χρεωκοπημένων τραπεζών. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν το μέτρο ως κάτι που θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση με χρήματα των φορολογουμένων, με το επιχείρημα ότι κάθε ταμείο μπορεί να δανειστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, το νομοσχέδιο στοχεύει στον περιορισμό της ανάμειξης των τραπεζών στις χρηματιστηριακές πράξεις -όπου τζογάρουν τα δικά τους χρήματα και όχι αυτά των επενδυτών-, πρόκειται για τον Κανόνα Βόλκερ (από το όνομα του πρώην επικεφαλής της Fed, που σήμερα είναι σύμβουλος του Ομπάμα).

Τέλος, το νομοσχέδιο προτείνει τον περιορισμό των τραπεζικών επενδύσεων σε κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds). Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν το νομοσχέδιο ως άλλη μια ένδειξη "κυβερνητικής γραφειοκρατίας" και προωθούν πολλές επιμέρους αλλαγές. Ο συσχετισμός στη Γερουσία είναι 59-41 υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά χρειάζεται μία ψήφος ακόμη για να περάσει ο νόμος -κάτι που θεωρεί δεδομένο ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, πιστεύοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μαλακώσει τη θέση τους. Η θέση των Ρεπουμπλικάνων είναι πάντως πολύ δύσκολη πια γιατί η οποία έντονη αντίδρασή τους μπορεί να θεωρηθεί ως στήριξη προς τους αμαρτωλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τύπου, ακριβώς, Goldman Sachs.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=538431

Δεν υπάρχουν σχόλια: