Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 διαδηλωτές. Εντός του Κοινοβουλίου άνδρες της ασφάλειας έσπευσαν να προστατεύσουν τον πρόεδρο του Σώματος Βολοντίμιρ Λίτβιν ανοίγοντας ομπρέλες, αλλά πολλά αβγά είχαν ήδη βρει τον στόχο τους. Παρά το χάος που επικράτησε, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε κακήν κακώς με 236 ψήφους υπέρ, 10 περισσότερες από τις αναγκαίες.
«Ντροπή!», «Η Ουκρανία δεν πουλιέται!» φώναζαν οι «ταραξίες» της αντιπολίτευσης. « Είστε προδότες!», «Κάνετε πραξικόπημα!» τους απαντούσαν οι κυβερνητικοί.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, του Ρώσου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ουκρανού Βίκτορ Γιανούκοβιτς . Πρόκειται για καθαρή απόδειξη επιστροφής της Ουκρανίας στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας μετά το ατυχές πείραμα της χρηματοδοτούμενης από τη Δύση «πορτοκαλί επανάστασης». Η ηγέ τις της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο υποσχέθηκε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να διαρκέσει. « Το Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία πάνω σε ένα προδοτικό μονοπάτι. Θα το αλλάξουμε μόλις επιστρέψουμε στην εξουσία » είπε.
Η ρωσική Δούμα ενέκρινε επίσης χθες τη συμφωνία με ελάχιστες αποχές. Σε αντάλλαγμα η Μόσχα πρόσφερε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που εξάγει στην Ουκρανία, οι οποίες ισοδυναμούν, σύμφωνα με τον κ. Γιανουκόβιτς, με 30 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν την οικονομία της Ουκρανίας στον γκρεμό.
Οι ουκρανοί εθνικιστές θεωρούν την παραμονή του ρωσικού στόλου στην Κριμαία στρατιωτική κατοχή της χώρας τους. Ο ίδιος ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα το Κίεβο για να συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Ο ρωσικός στόλος διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις στο Νοβοροσίσκ, όπου θα μεταφερόταν και αυτός του Εύξεινου Πόντου εάν η συμφωνία δεν επικυρωνόταν.
ΤΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμονή του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου στην Κριμαία ως το 2042 Προοπτική ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια, ως το 2047 Για τον ναύσταθμο της Κριμαίας η Μόσχα καταβάλλει ενοίκιο 73,4 δισ. ευρώ ετησίως Η Ουκρανία έλαβε ως αντάλλαγμα εκπτώσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στις εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα 10 χρόνια Η Ρωσία καλύπτει το 50% των ετήσιων αναγκών της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=328452&dt=28/04/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου