Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Έδωσε το ΟΚ για νέες γεωτρήσεις πετρελαίου

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και είκοσι χρόνια όσον αφορά τις γεωτρήσεις στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ πέραν του Κόλπου του Μεξικού, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει «να επεκτείνει την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον θα δρομολογήσει την αδειοδότηση γεωτρήσεων ανοιχτά της Βιρτζίνιας, στον Ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και σε περιοχές των θαλασσών Τσάκτσι και Μπόφορτ στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της Αλάσκας. Θα απαγορεύσει όμως την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Κόλπο Μπρίστολ της Αλάσκας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό σολομού Sockeye παγκοσμίως.

Οι διευκρινίσεις
«Δεν είναι μια απόφαση που πήρα εύκολα», δήλωσε ο Ομπάμα από την Αεροπορική Βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκτον, θέλοντας να προκαταλάβει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των οικολόγων. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε πως ένας παράγοντας που βάρυνε στην απόφασή του ήταν η αγωνία του να κερδίσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών για το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων κατά 17% έως το 2020. Διευκρίνισε επίσης πως η επέκταση των γεωτρήσεων ανοιχτής θαλάσσης εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική με σκοπό τη μετάβαση των ΗΠΑ σε μια οικονομία «που θα βασίζεται περισσότερο σε ενδογενή καύσιμα και καθαρές μορφές ενέργειας».

Όπως είπε, μελετούσε το θέμα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν η σωστή απόφαση ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567947&ct=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: