Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Μητέρα δέκα παιδιών είναι η υποψήφια των ακροδεξιών στις αυριανές προεδρικές εκλογές της Αυστρίας

O ποιος δεν πάει με τη μόδα, τρέχει από πίσω της. Την αρχή αυτή ασπάζεται εξ ολοκλήρου η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, υποψήφια του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος στις αυριανές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Η ηλικίας 52 ετών και μητέρα δέκα (!) παιδιών πολιτικός δεν είναι ουραγός αλλά, αντίθετα, πρωτοπόρος σε θέματα εμφάνισης. Μόνο που τα μοντέλα της δεν έρχονται από το εκφυλισμένο Παρίσι, αλλά από τη δυναμική Πιενγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.

« Ξεφυλλίζει τακτικά τα βορειοκορεατικά περιοδικά μόδας » αποκαλύπτει φίλη της. Υπάρχουν τέτοια έντυπα; Το πρότυπό της, σύμφωνα με την έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», είναι τα ρούχα του προέδρου της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, ιδίως τα μπουφάν του σε μπεζ, καφέ ή χακί. Το ίδιο ισχύει και για τα κοστούμια του δικτάτορα, που η κυρία Ρόζενκραντς μεταποιεί, λόγω φύλου, σε γυναικεία ταγέρ. « Η μόνη διαφορά τους είναιότι η Μπάρμπαρα φοράει πάντα φουλάρι » λέει η ίδια φίλη. « Αυτό τονίζει τη θηλυκότητά της».

Το βαρύ πυροβολικό της είναι όμως ο απόλυτος «φιλελευθερισμός» της. Η «μητέρα του Ράιχ», όπως την αποκαλούν σκωπτικά οι αντίπαλοί της, συνηγορεί υπέρ της αναθεώρησης ενός άρθρου του Συντάγματος το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα. «Αυτό αντίκειται στην ελευθερία του λόγου» λέει. Πάντως τελευταία παραδέχθηκε ότι υπήρξαν θάλαμοι αερίων.

Κατά τ΄ άλλα όμως επιμένει σε εν πολλοίς αναχρονιστικές έως και ρατσιστικές απόψεις. Η εξίσωση των φύλων οδηγεί, σύμφωνα με τον ίδια, στον «άνθρωπο χωρίς φύλο», οι ξένοι είναι η πηγή της εγκληματικότητας- και πάει λέγοντας... Παράλληλα, αρνείται να διαχωρίσει τη θέση της από τον σύζυγό της Γιάκομπ, ο οποίος είναι στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος ΝΡD. Αυτό προκαλεί δυσφορία ακόμη και μέσα στο κόμμα της. «Η Ρόζενκραντς είναι στα ακροδεξιά της Ακροδεξιάς » λέει κομματικός της σύντροφος.

Το μεγάλο ατού της είναι η υποστήριξη από την ταμπλόιντ εφημερίδα «Κronenzeitung». Συνολικά όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να συγκεντρώσει περισσότερο από το 20% των ψήφων. Το μεγάλο φαβορί των εκλογών είναι ο σοσιαλδημοκράτης νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάιντς Φίσερ. Η δεύτερη μεγάλη πολιτική δύναμη της χώρας, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Και αυτό προεξοφλεί θριαμβευτική νίκη του κ. Φίσερνίκη-«βάλσαμο» για τους Σοσιαλδημοκράτες, που τελευταία βρίσκονται δημοσκοπικά στον πάτο και υφίστανται συνεχείς ήττες σε τοπικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: