Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Εκτόξευσε πύραυλο η Β. Κορέα

Στην εκτόξευση πυραύλου μακράς εμβέλειας προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η εκτόξευση θεωρείται «πρόκληση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους ασιατικούς συμμάχους τους, με το Τόκιο, την Ουάσιγκτον και την Σεούλ να κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών που υιοθετήθηκαν το 2006 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα εντός της ημέρας.

Η εκτόξευση του πυραύλου συνιστά παραβίαση του ψηφίσματος 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου 2006, λόγω δοκιμής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς δέκα μέρες νωρίτερα.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο τύπου Taepodong 2 «παραβιάζοντας ξεκάθαρα» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρώτο τμήμα του πυραύλου κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας και το δεύτερο στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Ιαπωνία.

"Με αυτή την προκλητική κίνηση, η Βόρεια Κορέα καταπάτησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της και οδηγήθηκε στο περιθώριο της Κοινότητας των Εθνών" δήλωσε ο Ομπάμα με ανακοίνωσή του από την Πράγα.

Πλέον, καθίσταται δυσκολότερη η έναρξη γύρου συνομιλιών της ομάδας των έξι κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Bόρεια και Νότια Κορέα), προκειμένου να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας.

"Εξαιρετικά προκλητική" χαρακτηρίζει την εκτόξευση ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Taro Aso, ενώ η Νότια Κορέα θεωρεί πως αποτελεί "σοβαρή απειλή".

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει απόψε το ΣΑ του ΟΗΕ

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη λύπη του, και δήλωσε, ότι η ενέργεια αυτή δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια.
Την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

http://www.capital.gr/News.asp?id=710015

Απέτυχε η εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας
Η Β. Κορέα προέβη σε μια ενέργεια που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θεωρούν συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα, Κυριακή, πύραυλο για να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, προβαίνοντας σε μια ενέργεια που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θεωρούν συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.Σχετικά θέματαΩστόσο, ο υπουργός Αμύνης της Νοτίου Κορέας Λι Σανγκ Χι τόνισε πως η Σεούλ εκτιμά πως η Β. Κορέα απέτυχε να θέσει σε τροχιά νωρίτερα σήμερα δορυφόρο της, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο.

Νωρίτερα και η αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Β. Αμερικής (Norad) κι η Βόρειος Στρατιωτική Διοίκηση, σε βραχύ ανακοινωθέν τους τόνισαν πως «ο πρώτος όροφος του πυραύλου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας».

«Οι υπόλοιποι όροφοι καθώς κι ο ίδιος ο δορυφόρος έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κανένα αντικείμενο δεν ετέθη σε τροχιά και κανένα θραύσμα δεν έπεσε στην Ιαπωνία», τονίζει η αμερικανική διοίκηση.

Η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα ναι μεν ήταν «αποτυχημένη», αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλλει την απάντηση που αξιώνουν οι ΗΠΑ να δοθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η καθαυτή εκτόξευση αποτελεί την παραβίαση κι όχι το γεγονός ότι, όπως το βλέπουμε εκ των υστέρων, η εκτόξευση αυτή ήταν αποτυχημένη», τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας από την Πράγα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αναλάβουν δράση στην περίπτωση πραγματοποίησης της εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ.

Σολάνα: Θα υπάρξουν κυρώσεις

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, υπογράμμισε πως «οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να προχωρήσουν στην εκτόξευση του πυραύλου και εκτίθενται πλέον στις κυρώσεις, καθώς γνώριζαν τι είχαν να αντιμετωπίσουν εκ μέρους του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Οφείλουμε να είμαστε ανήσυχοι κι όλοι μας αντιδράσαμε σήμερα το πρωί διότι οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να το κάνουν», τόνισε ο ίδιος στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser από την Πράγα, όπου συμμετέχει στην σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.

«Συνεπώς, θα υπάρξουν κυρώσεις, ή τουλάχιστον μία συζήτηση γι' αυτές στο ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σολάνα, επισημαίνοντας πως η Β. Κορέα είναι μία «απρόβλεπτη χώρα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: