Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Lidl: Κατασκόπευε υπαλλήλους της σε θέματα υγείας

Ο γερμανικός όμιλος Lidl κατασκόπευε τους εργαζομένους, συγκεντρώνοντας προσωπικά δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους, αποκαλύπτει σήμερα το περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που εντοπίστηκαν τυχαία μέσα σε ένα καλάθι αχρήστων, ο όμιλος Lidl συγκέντρωσε μεταξύ 2008 και αρχών 2009 προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων. Σχόλια όπως "αφαίρεση όγκου, αλλά καλοήθους", ή "θέλει να μείνει έγκυος, αλλά η τεχνητή γονιμοποίηση δεν έχει αποδώσει" ήταν γραμμένα πάνω σε καρτέλες που έφεραν τον τίτλο "κατάσταση υγείας".
Ακόμη και σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, ο εργοδότης κανονικά δεν πρέπει να γνωρίζει τέτοιες πληροφορίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώθηκαν ύστερα από πίεση προς τους εργαζομένους, εξηγεί το Spiegel, επικαλούμενο μάλιστα μαρτυρίες εργαζομένων.
Ο υπεύθυνος του Lidl Γερμανίας, Φρανκ-Μίχαελ Μρος, ερωτηθείς από το Spiegel, δεν παραδέχθηκε την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η πολιτική του ομίλου ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων "άλλαξε δραματικά" τα τελευταία χρόνια και ότι καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο όμιλος Lidl, ο οποίος στη Γερμανία μόνο απασχολεί 53.000 εργαζομένους, είχε ήδη βρεθεί πέρσι στο επίκεντρο σκανδάλου κατασκοπείας, διότι είχε προσλάβει ιδιωτικούς αστυνομικούς οι οποίοι παρακολουθούσαν τους εργαζομένους με τη βοήθεια μικροκαμερών. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, στον όμιλο επεβλήθη πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12887&subid=2&tag=12734&pubid=7201104

Δεν υπάρχουν σχόλια: