Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του βιβλίου που δώρισε ο Τσάβες στον Ομπάμα

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του βιβλίου που ενέπνευσε μια γενιά αριστερών της Λατινικής Αμερικής από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το χάρισε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των χωρών τους.
Το βιβλίο: "Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής: Πέντε Αιώνες της Λεηλασίας μιας Ηπείρου", ένα μανιφέστο για τους αιώνες ιμπεριαλισμού στην περιοχή, βρισκόταν χθες, Κυριακή, στη δεύτερη θέση των μπεστσέλερ του Amazon.com, μετά τη στιγμή που ο Τσάβες το δώρισε στον Ομπάμα κατά την 5η σύνοδο κορυφής των κρατών της αμερικανικής ηπείρου η οποία διεξήχθη στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
"Έτσι λέω, Ομπάμα, ας ανοίξουμε μια επιχείρηση. Θα προωθούμε βιβλία --θα σου δώσω εγώ ένα και εσύ θα μου δώσεις ένα άλλο", είχε δηλώσει παράλληλα αστειευόμενος ο Τσάβες.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ποιά είναι η γνώμη του για το δώρο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε:
"Σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή χειρονομία να μου δώσει αυτό το βιβλίο. Είμαι αναγνώστης".
Το βιβλίο αυτό του ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γαλεάνο περιγράφει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής ως μια 500ετή λεηλασία των φυσικών πηγών της από την αποικιοκρατική Ισπανία στα 1600 ως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ του 20ου αιώνα.
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1654649

Δεν υπάρχουν σχόλια: