Αμερικανοί γονείς χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να επιτηρούν τα κινητά των παιδιών τους.
Ολοένα και πιο δημοφιλή γίνονται τα προγράμματα παρακολούθησης κινητών στις ΗΠΑ, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούνται και από άλλους ενδιαφερομένους πέραν των γονέων.
Η ιστορία ξεκίνησε με την εμφάνιση προγραμμάτων όπως το «My Mobile Watchdog» και το «Mobile Spy», τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους Αμερικανούς γονείς προκειμένου να επιτηρούν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους γόνους τους.
Οι εν λόγω υπηρεσίες έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς, καθώς βοηθούν τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από παιδεραστές, ενώ επίσης έχουν ελαττώσει το φαινόμενο του «sexting» (αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου μέσω SMS/MMS). Παρά τις διαμαρτυρίες για καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και του ιδιωτικού απορρήτου, περιστατικά όπως αυτό της Τζέσικα Λόγκαν (έφηβη από το Οχάιο η οποία αυτοκτόνησε το 2008 όταν μια γυμνή της φωτογραφία, που προοριζόταν για τον φίλο της, διαδόθηκε σε κινητά τηλέφωνα μαθητών όλης της χώρας) βοηθούν τους υποστηρικτές της παρακολούθησης κινητών.
Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως εξής: όταν το λογισμικό τοποθετηθεί στο κινητό ενός ανηλίκου, ο γονέας δημιουργεί μια λίστα με επαφές που μπορούν να επικοινωνήσουν ελεύθερα με το «υπό παρακολούθηση» κινητό. Όλες οι δραστηριότητες του κινητού του ανηλίκου (μηνύματα SMS, φωτογραφίες) καταγράφονται, ενώ όταν μη εξουσιοδοτημένη επαφή επικοινωνήσει μαζί του χτυπάει «συναγερμός» στο κινητό του γονέα, που ενημερώνεται για την «παραβίαση» μέσω μηνύματος SMS. Το κόστος μιας υπηρεσίας τέτοιου είδους είναι 10 δολάρια το μήνα και οι γονείς ενημερώνονται άμεσα εάν ο ανήλικος πάει να αφαιρέσει το λογισμικό παρακολούθησης από το κινητό του.
Αν και οι περισσότεροι γονείς το κάνουν με την (απρόθυμη, πολλές φορές) συναίνεση των παιδιών τους, κάποιοι προτιμούν να κινούνται πιο αθόρυβα: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τζέημς Γκριν, από τη Λουϊζιάνα, ο οποίος όταν πέρασε το λογισμικό στο κινητό της 15χρονης κόρης του της είπε πως επρόκειτο για ένα σύστημα GPS. Παρά τον καυγά που ακολούθησε όταν η κόρη του ανακάλυψε περί τίνος πρόκειται, ο Γκριν ανέφερε πως η υπηρεσία τον βοήθησε να γνωρίσει καλύτερα την κόρη του, καθώς πήρε μια ιδέα για τον τρόπο που λειτουργεί στο κοινωνικό της περιβάλλον.
Πλέον αυτά τα λογισμικά γνωρίζουν και χρήση πέραν της επιτήρησης των παιδιών από τους γονείς τους: ο Μάικ Χάρρις, ερευνητής της Μονάδας Ερευνών Διαδικτυακής Παιδεραστίας στο Κολοράντο χρησιμοποιεί αντίστοιχη υπηρεσία για τον εντοπισμό επιδόξων παιδεραστών. Ο Χάρρις παριστάνει τον ανήλικο για να προσελκύει παιδοφίλους που λυμαίνονται τα sites κοινωνικής διαδικτύωσης. Το αποτέλεσμα: μέχρι τώρα, έχει κάνει 83 συλλήψεις.
Οι αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας ατομικών δικαιωμάτων είναι πάμπολλες, ωστόσο, η πλειοψηφία των γονέων θεωρεί πως πρόκειται για ένα απόλυτα θεμιτό μέσο, καθώς θεωρούν πως, εκτός του αισθήματος ασφάλειας που τους προσφέρει, τους επιτρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου