Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Το μέλλον της RealNetworks κρίνεται την Παρασκευή

Το Χόλιγουντ σημειώνει μεγάλες απώλειες από το δωρεάν «κατέβασμα» ταινιών στο Διαδίκτυο.

Το Χόλιγουντ το αποκαλεί «νοικιάστε, αντιγράψτε και επιστρέψτε» και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές απειλές στην αγορά των DVD, με τζίρο που φθάνει τα 20 δισ. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει την αντιγραφή μιας ταινίας χωρίς πληρωμή.

H υπόθεση θα κλείσει την Παρασκευή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όπου μια «στρατιά» από δικηγόρους που θα εκπροσωπούν το Χόλιγουντ θα υποστηρίξουν ότι το αντιγραφικό της RealNetworks Inc.'s είναι ένα παράνομο ψηφιακό πειρατικό εργαλείο.

Η εταιρεία από την πλευρά της θα υποστηρίξει ότι το λογισμικό των 29,90 δολαρίων που θα επιτρέπει στα DVD να αντιγράφονται με ευκολία είναι νόμιμο.

Ο ίδιος ομοσπονδιακός δικαστής που έκλεισε το Napster το 2000 για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, θα προεδρεύσει στην τριήμερη διεξαγωγή της δίκης.

Τα κινηματογραφικά στούντιο φοβούνται ότι αν επιτραπεί στη RealNetworks να πουλήσει το λογισμικό RealDVD, οι καταναλωτές δεν θα ενδιαφέρονται να αγοράζουν τα DVD σε λιανική τιμή όταν θα μπορούν να τα νοικιάσουν φθηνά, να τα αντιγράψουν και να τα επιστρέψουν.

Οι δικηγόροι συμφωνούν ότι το λογισμικό παραβιάζει έναν ομοσπονδιακό νόμο γνωστό ως «Digital Millennium Copyright Act».

Από την πλευρά του, η εταιρεία στο Σιάτλ λέει ότι το προϊόν RealDVD έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός μόνο αντίγραφου του αγορασμένου DVD.

Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός Περιφερειακός Δικαστής, Μέριλιν Χολ Πάτελ, προσωρινά έβαλε φρένο στις πωλήσεις του RealDVD, λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Τότε, ο δικαστής αποφάσισε ότι το λογισμικό φαινόταν πως παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο κατά της ψηφιακής πειρατείας, αλλά ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το RealDVD.

Η δικαστική εκείνη απόφαση προκάλεσε την οργή bloggers, υπέρμαχων των ψηφιακών δικαιωμάτων και πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού πρώην βουλευτή, Μπομπ Μπαρ.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, ορισμένοι προβλέπουν ότι ο έλεγχος του Χόλιγουντ πάνω σε ψηφιακά αντίγραφα θα συνεχίσει να περιορίζεται, λόγω της διάδοσης του παράνομου λογισμικού στο Διαδίκτυο.

«Εάν το Χόλιγουντ κερδίσει, δε νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Φρεντ Βον Λόχμαν, δικηγόρος στο «Electronic Frontier Foundation». «Όποιος θέλει να αντιγράψει ένα DVD, μπορεί να κατεβάσει δωρεάν λογισμικό μέσα σε 10 περίπου λεπτά», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια: