Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Σπουδαστής άνοιξε πυρ σε σχολή του ΟΑΕΔ και αυτοκτόνησε

Ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Σπουδαστής σχολής του ΟΑΕΔ άνοιξε πυρ κατά συμμαθητή του και δύο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ο δράστης κατέληξε στο χειρουργείο. Ο συμμαθητής του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ελαφρότερα τραυματίες οι δύο πολίτες.

Δείτε πώς μετέδωσε την είδηση το Reuters

Το περιστατικό σημειώθηκε στη σχολή του ΟΑΕΔ στην οδό Πέτρου Ράλλη, περίπου στις 08:30 την Παρασκευή.

Ο δράστης προανήγγειλε την πράξη του μέσω του Internet

Ο δράστης, ο 19χρονος σπουδαστής στο Ηλεκτρολογικό τμήμα της σχολής του ΟΑΕΔ, Δημήτρης Πατμανίδης, έβγαλε ένα πιστόλι και πυροβόλησε 18χρονο συμμαθητή του.

Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Κατά ορισμένες πληροφορίες, δύο υπάλληλοι σούπερ μάρκετ που βρίσκεται κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ, που είδαν τη σκηνή, επιχείρησαν να τον σταματήσουν, ωστόσο δέχθηκαν και αυτοί τα πυρά του νεαρού.

Ο δράστης βρήκε καταφύγιο σε ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ και εκεί έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο 19χρονος δράστης μεταφέρθηκε εσπευσμένα, σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω του τραύματος στο κεφάλι, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου μπήκε άμεσα στο χειρουργείο. Ωστόσο, λίγο αργότερα κατέληξε.

Ο 18χρονος συμμαθητής του φέρει σοβαρά τραύματα στο θώρακα, στο πόδι και το χέρι και η κατάστασή του θεωρείται σοβαρή, καθώς το τραύμα στο θώρακα είναι «τυφλό». O 18χρονος οδηγήθηκε στο χειρουργείο και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Νίκαιας.

Ελαφρότερα τραυματισμένοι, ο ένας στο χέρι και ο άλλος στο πόδι, νοσηλεύονται οι δύο υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ. Οι δύο πολίτες που δέχτηκαν τα πυρά δεν κινδυνεύουν. Ο ένας είναι 47 ετών, αλβανικής καταγωγής, πατέρας δύο παιδιών και εργάζεται σε εργοστάσιο στο Ρέντη. Τον τραυματία επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο πρέσβης της Αλβανίας Βίλι Μιναρόλι. Ο άλλος τραυματίας είναι Έλληνας και εργάζεται στο ίδιο εργοστάσιο.

Δίπλα στο δράστη βρέθηκαν δύο όπλα, σφαίρες, ένα μαχαίρι και ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε ότι οι συμμαθητές του τον απαξιώνουν συστηματικά, κάτι το οποίο δεν θα ανεχόταν πλέον.

«Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, θα πεθάνει χωρίς διάκριση» αναφέρει στο σημείωμά του ο δράστης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει τίποτε άλλο, παρά την απόρριψη. Έχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα πως είχα ερωτευτεί. Νοιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα» προσθέτει.

Δείτε σε βίντεο

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 19χρονος είχε προσχεδιάσει τις πράξεις του και ότι είχε σκοπό να μπει στην τάξη πυροβολώντας, γεγονός που θα σήμαινε εκτεταμένο μακελειό. Πιθανότατα, όμως, εκτονώθηκε όταν πυροβόλησε το 18χρονο συμμαθητή του, τον οποίο συνάντησε συμπτωματικά στη σκάλα του σχολείου, μόνο του. Γι΄αυτό και έφυγε από το σχολείο, και αφού πυροβόλησε τους δύο εργαζόμενους στην κοντινή εταιρεία, αυτοκτόνησε.

Εργαζόμενοι στη σχολή του ΟΑΕΔ και συμμαθητές του ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν απομονωμένος και φαινόταν μελαγχολικός.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το πρωτοφανές αυτό γεγονός στην σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για την χώρα μας και την μαθητική κοινότητα και δεν εκφράζουν την ελληνική νεολαία», δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά από το βήμα της Βουλής.

Η κ. Πετραλιά συνοδευόμενη, από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργο Βερναδάκη, επισκέφθηκε δύο από τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ συνομίλησε και με συγγενείς τους.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την νεολαία της χώρας μας.Θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση μου στις οικογένειες των δύο πολιτών και του μαθητή. Νιώθω τον πόνο της οικογένειας του νεκρού μαθητή, την οποία και συλλυπούμαι». δήλωσε η κα Πετραλιά μετά την επίσκεψη.

«Το σημερινό γεγονός είναι για όλους μας μια 'γροθιά' στο στομάχι» είπε από το ΠΑΣΟΚ η κα Αννα Διαμαντοπούλου. «Έγκαιρα είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο από τη βία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και για αυτό έχουμε προτείνει εκτός από την διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, την οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά και την επιστημονική συνδρομή και στήριξη στους Καθηγητές και Δασκάλους. Οι συνθήκες αλλάζουν, τα προβλήματα διογκώνονται, νέες και σύγχρονες λύσεις απαιτούνται», πρόσθέτει.

«Να εκφράσω και εγώ τη βαθιά λύπη όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό που έγινε. Αλλά να εκφράσω και την πλήρη διαφωνία μου για αυτά που λέτε ότι είναι ξένα κ. Πετραλιά. Ό,τι είναι ξένα γίνονται δυστυχώς και ντόπια. Και πρέπει και εσείς και ο πρωθυπουργός να καταλάβετε ότι, μέσα από το φόβο την ανασφάλεια τη προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας συσσωρεύεται η επιθετικότητα στους νέους και μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα. Εμείς λέμε όχι άλλο αίμα, με κανένα τρόπο, για αυτό πρέπει να παρέμβουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα, οι νέοι να έχουν μια θέση στον ήλιο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Το ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το τραγικό γεγονός είναι προειδοποίηση. Για να μην έχουμε και στη χώρα μας φαινόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της Ευρώπης, χρειάζεται θωράκιση. Δηλαδή άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για κανονική σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στο κίνημα καλλιεργούνται αξίες και ιδανικά».

«Για καλό και για κακό ας κάνουν μία έρευνα στα Νηπιαγωγεία μήπως βρουν και εκεί τίποτε όπλα. Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα σε μία αναρχούμενη χώρα οποιοσδήποτε εξασφαλίζει και κυκλοφορεί με οποιοδήποτε τύπο όπλου του γουστάρει. Το παιδί πυροβόλησε, ποιός όμως του όπλισε το χέρι; Τελικά όπως φαίνεται και παρά του ότι ενοχλείται η Κυβέρνηση, πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα όπλα στην Αθήνα απ΄ ότι στην Καμπούλ» σχολίασε ο εκπρόσωπςο του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Δείτε σε βίντεο

Αποτροπιασμό και οδύνη για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, ενημερώνοντας ότι απεστάλη αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό ομάδα ειδικών ψυχολόγων για την υποστήριξη των μαθητών που φοιτούν στην Επαγγελματική Σχολή του Ρέντη.



Δορυφορική φωτογραφία του σημείου όπου συνέβη η επίθεση (φωτ. Google Earth)

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: