Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Γαλλία: Εργαζόμενοι κρατούν ομήρους τέσσερα στελέχη της Caterpillar

Nέα ομηρία στελεχών από εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για το κύμα απολύσεων. Τέσσερα στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Caterpillar, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, κρατούνται όμηροι από εργαζομένους με αφορμή την περικοπή 733 θέσεων εργασίας που προανήγειλε η διοίκηση της εταιρείας.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/31/1647829.htm

Μόδα φαίνεται ότι γίνεται στη Γαλλία η ομηρεία διευθυντικών στελεχών μεγάλων εταιρειών, οι οποίες ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις, από τους εργαζομένους που ζητούν να παραμείνουν στην εργασία τους. Το τρίτο κρούσμα σε μόλις έναν μήνα σημειώθηκε χθες, όταν εξαγριωμένοι εργαζόμενοι σε θυγατρικό εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας Caterpillar Inc. στη Νοτιοανατολική Γαλλία αποφάσισαν να θέσουν σε ομηρεία τέσσερις μάνατζερ, απαιτώντας τη διεξαγωγή επιπλέον διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις πριν από τις προαναγγελθείσες απολύσεις.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού στον τομέα των εξορύξεων, η Caterpillar, σχεδιάζει την περικοπή θέσεων εργασίας σε διάφορες χώρες, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των γάλλων εργατών, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί σήμερα περί τους 2.700 εργαζομένους, αναμένεται να απολυθούν 733 εργάτες.

Στα γραφεία των εγκαταστάσεων της Caterpillar βρίσκονταν από το πρωί χθες εγκλωβισμένοι ο διευθυντής του εργοστασίου, ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς και άλλοι δύο μάνατζερ, «σε πολιτισμένο κλίμα», όπως είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) Αλέν Μασί.

Μέσα στον Μάρτιο σημειώθηκαν στη Γαλλία άλλες δύο περιπτώσεις «ομηρείας» ανώτατων διευθυντικών στελεχών, με την αστυνομία να εμφανίζεται απρόθυμη να επέμβει. Μάνατζερ σε εργοστάσια της Sony και του πολυεθνικού κολοσσού 3M κρατήθηκαν όμηροι λόγω προγραμματισμένων απολύσεων, με τους εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματά τους.

Στη χθεσινή ομηρεία συμμετείχε σε ρόλο διαμεσολαβητή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων και ανώτατος αξιωματούχος της γαλλικής αστυνομίας.

Το προσωπικό του εργοστασίου της Caterpillar στην Γκρενόμπλ προχώρησε στην κίνηση αυτή όταν εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έσπευσαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, όπως συνέβη και στα προηγούμενα περιστατικά, αρνήθηκαν να επέμβουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το πακέτο των αποζημιώσεων που θα δοθεί στους εργαζομένους οι οποίοι θα απολυθούν. Οι εργάτες ζητούν συνολικά 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εργοδοσία δεν δέχεται να δώσει περισσότερα από 48,5 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο η Caterpillar ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες της μειώθηκαν κατά 55% το διάστημα 2008 - 2009, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε προαγγείλει την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=261829

Δεν υπάρχουν σχόλια: