Τα ίνδιο, σκάνδιο, γερμάνιο, και γάλλιο μπορεί να μην είναι γνωστά ονόματα μετάλλων ακόμα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας στις επίπεδες οθόνες, τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλιακούς συλλέκτες που ενδιαφέρουν κυρίως τους φανατικούς της τεχνολογίας.
Η ζήτηση τέτοιων μετάλλων αναμένεται να εκτιναχθεί στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γερμανικού IZT και του ινστιτούτου του Φραουνχόφερ για το υπουργείο Οικονομικών.
Η παραγωγή του γαλλίου, που είναι πολύ σημαντικό για τις οθόνες LED και τις επίπεδες οθόνες, τουλάχιστον θα εξαπλασιαστεί μέχρι το 2030, όπως αναφέρει η έκθεση. Επίσης, η παραγωγή του νεοδυμίου, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγνητική τεχνολογία, σχεδόν θα τετραπλασιαστεί.
«Η προμήθεια των σπάνιων μετάλλων είναι ένα φλέγον θέμα», επεσήμανε ο Ρολφ Κράιμπιχ, επιστημονικός διευθυντής στο IZT. Οι διαμάχες για αυτά τα σπάνια μέταλλα έχουν ήδη ξεκινήσει. Η πρόσβαση στα αποθέματα κολτανίου, που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αιματηρής σύγκρουσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
«Πολλά από αυτά τα σπάνια μέταλλα υπάρχουν σε πολύ λίγες χώρες», σύμφωνα με τον Κράιμπριχ, ενώ πρόσθεσε πως «μπορεί να δει τις συγκρούσεις που προκύπτουν από τη διαμάχη για την εξασφάλιση αξιόπιστων πηγών».
Σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους, η Κίνα αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κίνα κατέχει το 97% της παραγωγής νεοδυμίου παγκοσμίως, ενώ σχετίζεται και με άλλα αποθέματα μετάλλων στην Αφρική, σύμφωνα με τον κ. Κράιμπιχ.
Στη διαμάχη για τα σπάνια μέταλλα εμπλέκεται και η Βολοβία, η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου, που είναι βασικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όμως, εκτός των χωρών, οι διαμάχες για τα μέταλλα αφορούν και στις βιομηχανίες. «Για το ίνδιο θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ της τεχνολογίας της επίπεδης οθόνης και των ηλιακών συλλεκτών», δήλωσε ο Φόλκερ Χάντκε, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η τεχνολογία επίπεδης οθόνης είναι πιθανό να «νικήσει» στην παρούσα διαμάχη, καθώς το ίνδιο έχει μικρότερη συμμετοχή στο κόστος κατασκευής.
Η παραγωγή τέτοιων μετάλλων μπορεί να δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση, απειλώντας με εκτόξευση των τιμών. Πολλά μέταλλα προέρχονται από παραδοσιακές εξορυκτικές δραστηριότητες. Το ίνδιο, για παράδειγμα, προέρχεται από τα ορυχεία ψευδαργύρου. Επιπροσθέτως, είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν, καθώς συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα.
«Η αγορά αυτών των μετάλλων είναι στο έλεος των κερδοσκόπων», υποστήριξε ο κ. Κράιμπιχ. Γι' αυτό κάλεσε την Ε.Ε. «να θέσει κανόνες».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου