Μια πλάκα πάγου, με έκταση σχεδόν διπλάσια της Κρήτης, αναμένεται να αποσπαστεί άμεσα από την Ανταρκτική, έπειτα από την κατάρρευση μιας γέφυρας πάγου που τη στερέωνε στην υπόλοιπη ήπειρο, ανακοίνωσε η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία..
Η Κρηπίδα Πάγου Ουίλκινς είναι μια παγωμένη πλάκα 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που επιπλέει κατά μήκος της δυτικής πλευράς της Ανταρκτικής Χερσονήσου, νότια της Νοτίου Αμερικής.
Παρέμενε σταθερή εδώ και εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, άρχισε όμως να συρρικνώνεται τη δεκαετία του 1990, καθώς η παγκόσμια θέρμανση πλήττει την Ανταρκτική περισσότερο από ό,τι τον υπόλοιπο πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στην Ανταρκτική Χερσόνησο έχει αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Λευκή Ήπειρος έχει χάσει επτά κρηπίδες πάγου. Η Κρηπίδα Ουίλκινς φαίνεται τώρα ότι θα είναι η όγδοη.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαλύθηκε μια στενή λωρίδα πάγου που κρατούσε την κρηπίδα συνδεδεμένη σε δύο νησιά, το Σαρκό και το Λάταντι, δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Βον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, η οποία παρακολουθούσε τη γέφυρα με GPS.
Οι πρώτες μεγάλες ρωγμές είχαν καταγραφεί την Πέμπτη σε δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποίησε η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), προειδοποιώντας για επικείμενη κατάρρευση.
Αν η κρηπίδα αποσπαστεί θα παρασυρθεί σε βορειότερα, θερμά νερά όπου θα σπάσει σε παγόβουνα και τελικά θα λιώσει πλήρως.
Το λιώσιμο πάγου που επιπλέει δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού η πυκνότητα του πάγου είναι μικρότερη από του υγρού νερού.
Αν όμως το φαινόμενο επεκταθεί και στον πάγο που βρίσκεται πάνω στο έδαφος της Ανταρκτικής, η στάθμη θα μπορούσε να ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου