Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΗΠΑ: Δικαίωμα οπλοκατοχής σε όλους τους πολίτες

Υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος οπλοκατοχής σε όλους τους Αμερικανούς, εμφανίστηκε χθες να κλίνει Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κατά την εξέταση μίας ακόμη υπόθεσης για το θέμα.

Οι δικαστές στο ύπατο νομικό όργανο στη χώρα άκουσαν προφορικά επιχειρήματα όσον αφορά την απαγόρευση που έχει επιβάλει το Σικάγο στην οπλοφορία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο διάλογος περιστράφηκε στο κατά πόσον οι πολιτείες - εν προκειμένω αυτή του Ιλινόι - μπορούν να περιορίζουν να δικαιώματα των κατόχων όπλων, τα οποία διασφαλίζονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για αρκετούς μήνες ακόμη, όμως τα σχόλια που έκαναν τα εννέα μέλη του Δικαστηρίου στην διάρκεια της διαδικασίας αφήνουν να γίνει σαφές ότι η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία υπερβαίνει την πολιτειακή.

Ομως η διακήρυξη του δικαιώματος της οπλοκατοχής σε ομοσπονδιακό νομικό επίπεδο δε θα απαγορεύσει στις πολιτείες να τη ρυθμίζουν και την ελέγχουν. Παραμένει ασαφές το κατά πόσο το Ανώτατο Δικαστήριο θέλει να ακυρώσει ευρύτερη νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο της οπλοφορίας στις πολιτείες.

Η υπόθεση, που προκαλεί έντονα συναισθήματα στη χώρα, μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη νομοθεσία σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και έρχεται στο προσκήνιο δύο χρόνια αφού το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει νόμο που απαγόρευε στους πολίτες να φέρουν πιστόλια στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον - έναν ομοσπονδιακό θύλακα που δεν ανήκει σε καμμία πολιτεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: