Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ολλανδία: Προηγούνται ακροδεξιοί και κεντροαριστεροί στις δημοτικές

Το Κόμμα της Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του εθνικιστή, φανατικού εχθρού του Ισλάμ, Γκέερτ Βίλντερς, συγκεντρώνει αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά στις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά σήμερα Πέμπτη, γεγονός που αυξάνει την αυτοπεποίθηση της ολλανδικής ακροδεξιάς εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Κατά τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μετά την ψηφοφορία, που αποτελεί την πρώτη απτή ένδειξη για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τον περασμένο μήνα, το PVV προηγείται στον δήμο της Αλμερε και έρχεται δεύτερο σε ψήφους στη Χάγη.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα σημειώνονται ενώ δημοσκόπηση κατέδειξε πως το PVV, το οποίο διεξάγει εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ολλανδία, έχοντας καταστήσει το ζήτημα κεντρικό στην προεκλογική του ρητορική, ενδέχεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες - 27 επί συνόλου 150 - στην κάτω βουλή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε δύσκολο για τους Χριστιανοδημοκράτες του Μπαλκενέντε - οι οποίοι φέρονται να οδεύουν προς την κατάκτηση μιας έδρας λιγότερης -- να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το Βίλντερς. Εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα διαρκέσουν μήνες, θα υπάρξει πολιτικό κενό, που αναλυτές θεωρούν ότι θα θέσει εν αμφιβόλω την εύθραυστη προσπάθεια εξόδου από την ύφεση αλλά και την περικοπή των δημοσίων δαπανών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: