Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Οργή στην Τουρκία για το ψήφισμα υπέρ των Αρμενίων

Σοβαρό πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το ψήφισμα της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις προχώρησε η Τουρκία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πάντως ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, παρά το ψήφισμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Αρμενία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κοινοβουλευτική έγκριση της ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αρμενία δεν είναι πλέον σίγουρη.

Χθες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με οριακή διαφορά μίας ψήφου (23 υπέρ και 22 κατά), μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονίας στην επίσημη αμερικανική πολιτική.

Με την οριακή υπερψήφιση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλης των Αντιπροσώπων.

Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει να μην υπερψηφιστεί η απόφαση, ενώ αντιπροσωπεία της τουρκικής βουλής είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιχειρήσει να πείσει τα μέλη της επιτροπής να την καταψηφίσει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785872

Δεν υπάρχουν σχόλια: