Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Σκληροπυρηνικό στέλεχος της ακροδεξιάς διεκδικεί την προεδρία της Αυστρίας

Ένα από τα πλέον σκληροπυρηνικά στελέχη του, την 52χρονη βουλευτή Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, ενέκρινε το ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων ως υποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Απριλίου. Είναι η μοναδική αντίπαλος του νυν προέδρου Χάιντς Φίσερ.

Η υποψηφιότητα της Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς εγκρίθηκε ομόφωνα την Τρίτη από το προεδρείο των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Η ακροδεξιά πολιτικός και μητέρα δέκα παιδιών θα είναι η μοναδική αντίπαλος του 71χρονου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ως υπερκομματικός υποψήφιος θα διεκδικήσει νέα εξαετή θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην έχουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Ανακοινώνοντας την Τρίτη την υποψηφιότητα της Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίτσιαν Στράχε τόνισε πως αναμένει ποσοστό 35%, χωρίς να αποκλείει ακόμη και μία νίκη της επί του Χάιντς Φίσερ. Η ίδια η υποψήφια έθεσε χαμηλότερα τον «πήχυ», αναφέροντας πως στοχεύει σε ποσοστό 25%.

Η Ρόζενκραντς εκλέγεται βουλευτής από το 2002 και από το 2003 είναι αρχηγός του κόμματός της στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητα, ο εκδότης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής λαϊκιστικής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» Χανς Ντίχαντ (οποίος επικρίνεται για την επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει στην πολιτική σκηνή), έσπευσε να υποστηρίξει ανοικτά την Ρόζενκραντς, καλώντας τους αναγνώστες να την ψηφίσουν «ώστε να έχουμε μία καλή πρόεδρο».

Την «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» διαβάζει καθημερινά σχεδόν ένας στους δύο Αυστριακούς, ενώ σε σχέση με τον πληθυσμό της Αυστρίας (8,4 εκατομμύρια κάτοικοι) η ημερήσια κυκλοφορία της -σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα- την φέρουν να θεωρείται ως η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στον κόσμο.

Με την ανοικτή αυτή υποστήριξη -που καταγγέλλεται έντονα από σχολιαστές- ο γνωστός για τον ακραίο αντιευρωπαϊσμό του Χανς Ντίχαντ ανταμείβει την ακροδεξιά υποψήφια, καθώς αυτή υπήρξε η μόνη από τα 183 μέλη της αυστριακής Βουλής που είχε καταψηφίσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την ένταξη των δέκα νέων χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς έθεσε στο επίκεντρο του προεκλογικού της αγώνα τα θέματα της ΕΕ και της μετανάστευσης, αλλά και τη συζήτηση αξιών ως προς την οικογένεια και την «ταυτότητα της χώρας», τις γνωστές ξενοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις του κόμματός της.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Ελευθέρων σημείωσε πως η Ρόζενκραντς αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον «πολύ αριστερό», όπως τον χαρακτήρισε, πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, στον οποίο ανέφερε πως έδειξε υποτακτική στάση το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μη προτείνοντας δικό του υποψήφιο για τις εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: