Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

απεργίες

Πορτογαλία: Απεργούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι

Απεργούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κινητοποίηση θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στην Πορτογαλία και δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας, που δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία τονίζουν ότι εδώ και χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων καθώς έχουν κοπεί διάφορες παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ ήδη φέτος ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10% - το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια - και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία γίνεται σε μία περίοδο κινητοποιήσεων και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποιούν και με άλλες κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, κάτι που είναι υπό εξέταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Φινλανδία: Κλειστά τα λιμάνια λόγω απεργίας


Απεργούν από νωρίς σήμερα το πρωΐ οι Φινλανδοί λιμενεργάτες, διακόπτοντας τη ροή αγαθών από και προς τη χώρα, ανακοίνωσε το συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για τη νέα συλλογική σύμβαση και άλλα θέματα.

Οι φορτοεκφορτωτές στα φινλανδικά λιμάνια διέκοψαν τις φορτώσεις και τις εκφορτώσεις σήμερα Πέμπτη στις 06:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Οι συνομιλίες διακόπηκαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Δεν έχει οριστεί νέα ώρα συνάντησης. Η απεργία αρχίζει στα λιμάνια στις 6 π.μ.», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοινωθέν του.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της διαφωνίας για τις αποζημιώσεις προς τους απολυμένους ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Οι συνδικαλιστές ζητούσαν οι απολυμένοι να λαμβάνουν αποζημιώσεις ίσες με τους μισθούς ενός έτους, κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν χαρακτηρίζοντας παράλογο.

Την Τετάρτη, το συνδικάτο συνήψε συμφωνία για τα μισθολογικά με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στις οδικές συγκοινωνίες, κι έτσι άρχισαν εκ νέου να κυκλοφορούν φορτηγά και λεωφορεία, μετά την απεργιακή κινητοποίηση η οποία παρέλυσε τις συγκοινωνίες την Τρίτη.

Η κινητοποίηση στα λιμάνια αναμένεται να πλήξει πολλές βιομηχανίες στην εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Φινλανδία, που επιχειρεί να βγει από την ύφεση - ειδικά στους τομείς της ξυλείας, των ηλεκτρονικών και των μετάλλων.

Ο σύνδεσμος των Φινλανδικών βιομηχανιών EK, ανέφερε με ανακοίνωσή του προς το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE χθες Τετάρτη ότι η απεργία θα κοστίσει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Οι εταιρείες παραγωγής χαρτιού UPM-Kymmene και Stora Enso ανακοίνωσαν ότι η απεργία θα τις αναγκάσει να κλείσουν μονάδες χαρτοποιίας εντός ημερών. Η UPM ανέφερε ότι κάθε ημέρα που οι μηχανές της δε λειτουργούν έχει διαφυγόντα έσοδα μεγαλύτερα από 3 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: