Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Υπέκυψε στα μεταλλαγμένα η Κομισιόν

Η Ευρωπαική Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να επιτρέψει την καλλιέργεια στην κοινοτική Ευρώπη μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας, της Αμφλόρα, που είναι προιόν της γερμανικής εταιρείας BASF.

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός διότι για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια(1998) η Κομισιόν επιτρέπει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού παρά το γεγονός ότι η ίδια διευκρινίζει στην ανακοίνωση της ότι αυτός ο ΓΜΟ προορίζεται για τ6ην κτηνοτροφία και για βιομηχανική χρήση δηλαδή για την παραγωγή αμύλου.

Επίσης η Κομισιόν επέτρεψε την εμπορία στην Ευρώπη τριών ποικιλιών γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού που είναι παράγωγα-μεταλλάξεις του καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της Μονσάντο.

Η απόφαση της Κομισιόν βασίζεται σε γνωμοδότηση του αγγλοκρατούμενου Ευρωπαικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων(ΕΟΑΤ) που θεωρεί ότι αυτή η πατάτα δε συνιστά απειλή για την υγεία.. και η μετάλλαξή της δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ενίσχυση της περιεκτικότητας της σε αμυλοπεκτίνη, συστατικό του αμύλου, που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για την κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων και?τσιμέντου.

Περιέχει όμως και ένα γονίδιο που ανθίσταται στα αντιβιοτικά. Και αυτό ακριβώς προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οικολόγων που ζητάνε εδώ και δέκα χρόνια τη διεξαγωγή μελετών για να διαπιστωθεί αν είναι η όχι βλαβερό στην υγεία το «πέρασμα» αυτού του γονιδίου που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, στο κρέας και το γάλα των ζώων που θα την καταναλώσουν και στη συνέχεια στους ανθρώπους που θα είναι και οι τελικοί καταναλωτές. Οι οικολόγοι φοβούνται μήπως συμβεί αυτό που είχε συμβεί παλαιότερα με γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι το οποίο προκαλούσε καρκίνο στο συκώτι των πειραματόζωων που το έτρωγαν. Επιπλέον οι οικολόγοι συνιστούν την μεγαλύτερη δυνατή δυσπιστία απέναντι στον ΕΟΑΤ διότι ,θυμίζουν η πρώην διευθύντρια του τμήματος για τους ΓΜΟ αυτού του κοινοτικού οργανισμού Suzy Rekens προσελήφθη στην ελβετική Syrgenta που ειδικεύεται στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο βιάστηκε να περάσει αμέσως, ένα μόλις μήνα αφού ανέλαβε τα καθήκοντα της η νέα Επιτροπή, την καλλιέργεια αυτής της καυτής πατάτας διότι το θέμα αυτό είχε κολλήσει στην προηγούμενη Κομισιόν στην οποία ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας είχε εναντιωθεί στην έγκριση της. Υπενθυμίζεται ότι επτά κοινοτικές χώρες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών από φόβο μήπως αυτοί μολύνουν τόσο το έδαφος ότι και τις παραδοσιακές καλλιέργειες τους

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10486948

Δεν υπάρχουν σχόλια: