Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 65 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας κατά την πρωινή ώρα αιχμής. Η επίθεση χαρακτηρίζεται η χειρότερη στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που σταμάτησε στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, στις 07:56, κοντά στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB(πρώην KGB), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα στο τρένο και 11 στην πλατφόρμα.

Η δεύτερη έκρηξη έπληξε το δεύτερο βαγόνι συρμού που είχε σταματήσει στο σταθμό του Παρκ Κουλτούρι στις 08:37, σκοτώντας άλλα 12 άτομα.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές πανικού καθώς οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να διαφύγουν εν μέσω πυκνού καπνού.

Οι ρωσικές αρχές πολιτικής αεροπορίας ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια λόγω φόβων φόβοι για περαιτέρω ενέργειες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες καμικάζι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της FSB.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα, Βλαντίμιρ Μαρκίν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών δραστών.

«Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

Καμία οργάνωση δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη, αλλά ο επικεφαλής της FSB ανακοίνωσε ότι οι υποψίες στρέφονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.

Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

«Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμισιτκή ιστοσελίδα kavkazcenter.com.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η επίθεση είναι η χειρότερη από το Φεβρουάριο του 2004, όταν τουλάχιστον 39 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό. Η ευθύνη είχε επιρριφθεί σε Τσετσένους αντάρτες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1795680

Δεν υπάρχουν σχόλια: