Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Toυρκία: Απαγγελία κατηγοριών εναντίον εν ενεργεία στρατηγού

Τούρκοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία στρατηγού και ενός εισαγγελέα για ανάμειξη σε συνομωσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Σαλντιράι Μπερκ, διοικητή του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση «Εργκενεκόν».

Παράλληλα, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά του εισαγγελέα Ιλχάν Τσιναχάρ, που είχε παλαιότερα διερευνήσει ισλαμιστικά δίκτυα στην επαρχία και ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Η σύλληψη του Ιλχάν Τσιχανέρ είχε προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ποτ επικαλείται το 61σέλιδο κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ανάμειξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και των ισλαμιστικών δικτύων στο Ερζιντζάν.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.

Σε παράλληλες εξελίξεις, περισσότεροι από 30 αξιωματικοί του στρατού αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με άλλη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: