Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο Τσάβες επιβάλλει σιωπή στους επικριτές του

ΚΑΡΑΚΑΣ. Νέο κρούσμα κατά των «μη αρεστών» μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βενεζουέλα. Ο ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, του μοναδικού εθνικής εμβέλειας καναλιού που ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, συνελήφθη. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί τις ανησυχίες για κλιμάκωση της λογοκρισίας και φίμωση της ελευθερίας έκφρασης στη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα.

Η ανάκριση για τον ιδιοκτήτη του καναλιού Globovision Γκιγέρμο Τσουλοάγκα ξεκίνησε ύστερα από σχόλια που έκανε ο ίδιος σε πρόσφατη συνάντηση της Διαμερικανικής Ενωσης Τύπου στην Αρούμπα, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα.

Ο κ. Τσουλοάγκα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Πούντο Φίχο έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε εναντίον του για «προσβλητικά σχόλια» κατά του προέδρου Τσάβες και «διάδοση ψευδών πληροφοριών που προκάλεσαν πανικό και διχασμό στους πολίτες».

Η σύλληψή του ήρθε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη του στελέχους της αντιπολίτευσης Οσβάλντο Αλβάρες Πας, για σχόλια που είχε κάνει σε εκπομπή του δικτύου Globovision στις 8 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι «η Βενεζουέλα έχει γίνει ένα κέντρο επιχειρήσεων που διευκολύνει το εμπόριο ναρκωτικών». Η οργάνωση Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε τη σύλληψη του κ. Τσουλοάγκα και με επιστολή της στην κυβέρνηση ζητεί περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε εκδώσει έκθεση 319 σελίδων στην οποία ανέφερε ότι η Βενεζουέλα παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι είπε ο καναλάρχης
«Αυτός είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα...» «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΒενεζουέλαςΟύγκο Τσάβες Φρίαςείναι αλήθεια ότι κέρδισε κάποιες εκλογές το 1998 και αντλεί τη νομιμοποίησή του από αυτό» είπε ο κ. Τσουλοάγκα. Και προσέθεσε: «Αλλά ύστερα από αυτό, αντί να είναι πρόεδρος όλων των πολιτών της Βενεζουέλας, είναι πρόεδρος μόνο μιας ομάδας πολιτών και προσπαθεί να διαιρέσει τη χώρα. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Δεν μπορείς να μιλάς για ελευθερία του Τύπου όταν έχεις μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί βία για να καταστείλει τα μέσα ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: