Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Διεθνής ανησυχία για τη δραματική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Οργή και θρήνος στη Γάζα για τις φονικότερες ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων στη Γάζα με απολογισμό που ξεπερνά τους 100 νεκρούς. Διέκοψε κάθε επαφή με το Ισραήλ ο Αμπάς, κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά η Χαμάς. Με την προοπτική ειρήνευσης να τινάζεται στον αέρα, αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις...
Η ισλαμική Χαμάς απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Η κατάσταση απαιτεί ενότητα και τερματισμό των διαιρέσεων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου στη Γάζα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου.«Απευθύνουμε έκκληση για την έναρξη εθνικού διαλόγου χωρίς όρους για να εξετάσουμε την κλιμάκωση της κατοχής, καθώς και την επείγουσα συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε λίγη ώρα αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωνε ότι διακόπτει κάθε επαφή με την κυβέρνηση του Ισραήλ.Η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007 όταν εκδίωξε με τα όπλα τις δυνάμεις της αντίπαλης παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, που έχει πλέον την έδρα του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.Ο Ισμαήλ Χανίγε, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και πρωθυπουργός των Παλαιστινίων την εποχή εκείνη, παύθηκε από τα καθήκοντά του με διαταγή του Αμπάς, εξακολουθεί όμως να αυτοαποκαλείται πρωθυπουργός, μη αποδεχόμενος την αποπομπή του. Έκτοτε ο Αμπάς αρνείται κάθε διάλογο με τη Χαμάς, εφόσον η οργάνωση δεν παραιτείται της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας.Η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, σε αντίποινα για τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια, κλιμακώθηκε το Σάββατο. Εβδομήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους 13 άμαχοι) στην πλέον αιματηρή ημέρα για τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία χρόνια.
Η επιχείρηση συνεχίστηκε στη διάρκεια της νύχτας με οκτώ αεροπορικές επιδρομές, μία εκ των οποίων είχε ως στόχο το γραφείο του Χανίγε. Η επιδρομή αυτή δεν προκάλεσε θύματα, παρά μόνο μεγάλες υλικές καταστροφές στο τριόροφο κτίριο, καθώς ο Ισμαήλ Χανίγε κρύβεται υπό το φόβο ότι θα γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών.
Συνολικά στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ μιλά για «αυτοάμυνα» και διαμηνύει: «Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει από το να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές και τη νύχτα της Κυριακής.
Ανοιξε τη μεθόριο η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος άνοιξε την Κυριακή ένα ευαίσθητο συνοριακό πέρασμα ώστε Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας να μεταβούν στην Αίγυπτο για ιατρική φροντίδα. Πηγές ασφαλείας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα δήλωσαν πως τουλάχιστον 40 τραυματίες Παλαιστίνιοι άμαχοι πέρασαν ήδη τα σύνορα προς την Αίγυπτο.
«Είναι αδιανόητο για την Αίγυπτο να μην τείνει χείρα βοηθείας και αρωγής στα αδέλφια της τους Παλαιστινίους, ιδιαίτερα στους τραυματίες ανάμεσά τους, που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια των βάναυσων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεω» ανάφερε σε ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Διεθνής καταδίκη της δυσανάλογης βίας
Έπειτα από σχετικό αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο. Ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε την «υπερβολική και δυσανάλογη» άσκηση βίας εκ μέρους του Ισραήλ, καθώς και τις επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες εναντίον πόλεων του νοτίου Ισραήλ.
Ανάλογη καταδίκη ήλθε από την σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σαουδική Αραβία παραλλήλισε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να να σταματήσει τους «μαζικούς φόνους» των Παλαιστινίων.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναχωρεί τη Δευτέρα για μία νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου έχει διακοπεί κάθε ειρηνευτική επαφή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την Τρίτη η Ράις αναμένεται στο Κάιρο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή και την ισραηλινή κυβέρνηση αντίστοιχα.
Προ της αναχώρησης της Κοντολίζα Ράις ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας και επιστροφή στη διαπραγμάτευση.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντείβιντ Μίλιμπαντ κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να «απομακρυνθούν από την άβυσσο της βίας» και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.
Το Φόρειν Όφις καταδικάζει ως τρομοκρατικές τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα μεν να αμυνθεί με «πράξεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο» αλλά με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιεί τον ανθρώπινο πόνο και να μεγιστοποιεί τη βούληση για επανέναρξη των ειρηνευτικών επαφών.
«Ξεσηκωθείτε κατά του Ισραήλ» λέει το Ιράν
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε από τους μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν και από τους ηγέτες τους να χτυπήσουν το Ισραήλ «κατα πρόσωπο με την οργή των εθνών τους» με αφορμη την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την ισραηλινή κυβέρνηση για την διάπραξη των «ασυγχώρητων εγκλημάτων της» στη Γάζα.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Maria Mikro Analogo είπε...

Ναι, δεν τους είδες; Συγκινήθηκαν πολύ! :(