Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Εικοσιπενταετής συμφωνία της Ελβετίας για αγορά φυσικού αερίου από το Ιράν

Reuters
Συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου υπέγραψε με το Ιράν η EGL, εταιρεία κοινής ωφελείας που ελέγχεται κατά 87% από την Axpo, μη εισηγμένο ενεργειακό όμιλο των ελβετικών καντονιών. Την είδηση ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Μισλίν Καλμί - Ρέι, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό της «σίγουρη» ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες της διπλωματίας σε ό,τι αφορά την έριδα Τεχεράνης και Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης.
Η Ελβετίδα υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική σε βάθος χρόνου» για αμφότερες τις πλευρές, τόνισε δε ότι δεν παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί κυρώσεων προς το Ιράν. Οπως, μάλιστα, επεσήμανε, η συμφωνία θα συμβάλει στη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της EGL, ανακοίνωσε ότι η εθνική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου του Ιράν θα παραδώσει στη νοτιοανατολική Ευρώπη το ερχόμενο έτος και μέσω υπαρχόντων αγωγών τις πρώτες ποσότητες αερίου που προβλέπει η συμφωνία. Εχουν ήδη δρομολογηθεί συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές της περιφέρειας, ενώ η προσφορά θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση δικαιωμάτων διέλευσης εκ μέρους της ΕGL. Η εταιρεία αναμένει να λαμβάνει περί τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012, όταν προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του αγωγού Trans Adriatic. Περισσότερο από το 50% της ποσότητας θα διοχετευθεί στη λειτουργία σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην Ιταλία. Η υπόλοιπη ποσότητα «θα μεταφέρεται στην Ελβετία ή θα διατίθεται στην αγορά».
Η 25ετής συμφωνία φέρεται να είναι αξίας 10-22 δισ. ευρώ, αναλόγως ποικίλων παραγόντων, όπως η τιμή του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία. Η συμφωνία θεωρείται, βεβαίως, ότι θα ενοχλήσει την Ουάσιγκτον, επί μακρόν υπέρμαχο των κυρώσεων κατά του Ιράν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_18/03/2008_263121

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι κι αλλιώς είναι απίστευτο πως οι ΗΠΑ σπέρνουν πάλι τα ψέμματά τους. Η IAEA όλον αυτόν τον καιρό δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα ενδεικτηκό στοιχείο περί κατασκευής ραδιενεργών υλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρινικά όλπα. Έτσι παίζεται το παιχνίδι όπως παίχτηκε και με το Ιράκ. Και αν βγει πρόεδρος ο McCain να είμαστε σίγουροι ότι ο επόμενος πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών.