Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

H «πράσινη πληροφορική» στο επίκεντρο της έκθεσης CeBIT

Ανάμεσα σε οθόνες υψηλής ανάλυσης και περίπτερα που διαφημίζουν τα νεότερα γκάτζετ, το βασικό θέμα στην ατζέντα της έκθεσης CeΒIT που ανοίγει τη Δευτέρα στο Ανόβερο είναι φέτος η «πράσινη πληροφορική».
Διακομιστές που καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι δύο μόνο από τις εξελίξεις που παρουσιάζουν οι 5.845 εκθέτες από 77 χώρες.
Ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές της CeBIT επισημαίνουν την ανάγκη για πιο «πράσινη τεχνολογία» και επιδεικνύουν ένα πρότυπο γραφείο που βασίζεται σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος είναι «να δείξουμε σε κάθε επισκέπτη πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία του κλίματος και να περιορίσει το κόστος» δήλωσε ο διευθυντής της έκθεσης Σβεν-Μίκαελ Προύεσερ.
Προκειμένου να φέρει στο επίκεντρο την ιδέα της «πράσινης πληροφορικής» (Green IT), η CeBIT συνεργάζεται με το Climate Savers Computing Initiative, μια πρωτοβουλία κατά της κλιματικής αλλαγής που ιδρύθηκε το 2007 με τη συμμετοχή της Microsoft, της Google, της Intel και της IBM, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε πριν τα εγκαίνια της έκθεσης η μεγάλη αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Cisco, ο κλάδος Πληροφορικής καταναλώνει σήμερα τόση πολλή ενέργεια ώστε ευθύνεται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όσο και οι αερομεταφορές.
Με αφορμή τη φετινή CeBIT, η Fujitsu-Siemens ανακοίνωσε μια «πλήρη μετάβαση σε προσιτά, ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα».
Η IBM, από την πλευρά της, επιδεικνύει ένα κέντρο δεδομένων (data center) που βασίζεται σε υδρόψυκτα κυκλώματα και περιορίζει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας. Η Sun Microsystems, επίσης, παρουσιάζει κέντρο δεδομένων που βασίζεται σε επεξεργαστές Intel και λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο συνδεδεμένο με φωτοβολταϊκά στοιχεία.
«Σίγουρα, η πράσινη πληροφορική είναι της μόδας, είναι όμως και ένα θέμα που θα μας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό» σχολίασε ο Τόμας Τάουερ της IBM Γερμανίας.
Πάντως η φετινή CeBIT κάνει οικονομία όχι μόνο στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και στην λειτουργία της. Με τους εκθέτες να έχουν μειωθεί φέτος κατά 5%, η διάρκειά της έκθεσης μειώθηκε κατά μία ημέρα λόγου κόστους, ενώ ο εκθεσιακός χώρος περιορίστηκε κατά 10%.
Στα εγκαίνια της Δευτέρας θα παραστούν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: