Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Αναστάτωση στις ιταλικές αρχές για το γάλα βούβαλου με υψηλά ποσοστά διοξίνης

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται την Τετάρτη στο ιταλικό υπουργείο Υγείας για το θέμα της μοτσαρέλας από γάλα βούβαλου, στο οποίο ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά διοξίνης, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να διακόψουν προσωρινά τις εισαγωγές του ιταλικού τυριού.
Στη συνεδρίαση θα εκτιμηθεί η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες πληροφορίες, και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις εισαγωγές μοτσαρέλας, μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ότι πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης μπήκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά.
Ο υπουργός Γεωργίας, Πάολο ντε Κάστρο, κατήγγειλε την αρνητική εκστρατεία, που απειλεί να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην Καμπανία. «Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για μας και αυτό αποδεικνύεται από τους πρόσφατους ελέγχους» υπογράμμισε.
Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ντε Κάστρο διέψευσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μολυσμένο με διοξίνη γάλα και στην παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων στην Καμπανία, ένα «καυτό» θέμα, το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και 14 χρόνια. «Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα» δήλωσε κατηγορηματικά.
Ολόκληρη όμως η περιοχή της Νάπολης μαστίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση διαχείρισης αποβλήτων, με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις να μην λειτουργούν σωστά ή να είναι πλήρεις και τα απορρίμματα να συσσωρεύονται στους δρόμους και την περιφέρεια.Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια. Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές. Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30%-35%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: