Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

«Στήθος με στήθος» Χίλαρι και Ομπάμα για την ψήφο των Δημοκρατικών σε Τέξας και Οχάιο

Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν οι Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές της 4ης Μαρτίου σε Οχάιο, Τέξας, Ρόουντ Αϊλαντ και Βερμόντ. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) από το Βερμόντ και θα κλείσουν στις 04:00 (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) στο Τέξας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους δύο υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών ποσοστά σχεδόν ίσα.
Το γεγονός αυτό, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, δεν ευνοεί φυσικά την Χίλαρι Κλίντον. Με το μεγάλο της αντίπαλο να μετρά 11 συνεχείς νίκες από τις προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης» (5 Φεβρουαρίου) και έπειτα, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ θέλει όχι μόνο νίκες, αλλά και με μεγάλη διαφορά, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της εν όψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Αύγουστο στο Ντένβερ.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται εφικτό, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη εξ αυτών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, δίνει ελαφρύ προβάδισμα στον Μπάρακ Ομπάμα τόσο στο Τέξας όσο και στο Οχάιο.
Στην πρώτη περίπτωση, ο γερουσιαστής του Ιλινόις συγκεντρώνει ποσοστό 47% έναντι 44% της μεγάλης του αντιπάλου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η διαφορά είναι ακόμα πιο μικρή: 47% ο Ομπάμα, 45% η Κλίντον.
Τα ποσοστά αυτά, που βρίσκονται μάλιστα εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, υποδεικνύουν ότι η αναμέτρηση και στις δύο πολιτείες είναι πολύ δύσκολη σε προγνωστικά, ωστόσο πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι ο Ομπάμα κατάφερε να ανατρέψει μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες το μεγάλο προβάδισμα που φαινόταν να έχει η Χίλαρι Κλίντον τόσο στο Τέξας όσο και στο Οχάιο.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι νίκες στο Τέξας και το Οχάιο είναι τόσο απαραίτητες για την πολιτική επιβίωση της Χίλαρι Κλίντον, ώστε θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία ίσως την οδηγήσει στην αποχώρηση από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο Ομπάμα έχει μέχρι στιγμής 1.392 εκλέκτορες έναντι 1.279 της Κλίντον. Για να εξασφαλίσει κάποιος από τους δύο το χρίσμα χρειάζεται 2.025 εκλέκτορες. Στις εκλογές της Τρίτης θα αναδειχθούν 193 εκλέκτορες στο Τέξας, 141 στο Οχάιο, 21 στο Ρόουντ Αϊλαντ και 15 στο Βερμόντ.
Από τις επόμενες 15 εκλογικές αναμετρήσεις, η σημαντικότερη είναι αυτή στην Πενσιλβάνια, στις 22 Απριλίου, που θα στείλει στο συνέδριο των Δημοκρατικών 158 εκλέκτορες.
Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, όλα δείχνουν ότι ο Τζον ΜακΚέιν, που εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα του κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών, θα κερδίσει χωρίς δυσκολία τις προκριματικές σε Τέξας και Οχάιο, όπου διατηρεί διψήφια νούμερα διαφορών από τον τελευταίο μεγάλο αντίπαλό του, Μάικ Χάκαμπι.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

KitsosMitsos είπε...

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, η Κλίντον ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Τελικά φαίνεται όποιος δουλεύει, αποτυπώνεται αυτό...