Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Δικαίωμα στο τιμόνι διεκδικούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών από τη Σαουδική Αραβία ανέβασαν στο Ίντερνετ βίντεο κατά της απόφασης του βασιλείου να απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και εικονίζεται μία γυναίκα οδηγός, η Γουατζέχα Χουβαϊντέρ, που τονίζει το πόσο άδικη είναι η απαγόρευση και ζητά την άρση της.
Οι γυναίκες, αναφέρει στο βίντεο η Χουβαϊντέρ, μπορούν να οδηγούν μόνο σε δρόμους μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών που θεωρούνται ιδιωτικοί. «Πολλοί από τους άρρενες συγγενείς μας δεν έχουν πρόβλημα με το να οδηγούμε» αναφέρει η οδηγός.
Όπως αναφέρει το BBC, η τελευταία παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε το 1990 όταν δεκάδες γυναίκες κατέβηκαν με αυτοκίνητα στους δρόμους του Ριάντ ενώ πολλές συνελήφθησαν.
Η Χουβαϊντέρ απέστειλε αίτημα για την άρση της απαγόρευσης και στον βασιλιά Αμπντουλάχ ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι κάποια ημέρα θα επιτραπεί η οδήγηση και στις γυναίκες.
Δύο κληρικοί αποφάσισαν τον Φεβρουάριο ότι δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης. Ωστόσο, πολλοί συντηρητικοί ανησυχούν ότι η οδήγηση από τις γυναίκες θα προκαλέσει ανάμιξη σε δημόσιο χώρο των φύλων, κάτι που γενικά απαγορεύεται στην Σαουδική Αραβία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: