Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

«Καλώς ήλθατε στις ΗΠΑ» με λήψη δέκα δακτυλικών αποτυπώματων για τους ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη θα δίνουν πλέον και τα δέκα δακτυλικά τους αποτυπώματα (αντί δύο, που ίσχυε) στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να βελτιώσει την ακρίβεια των βάσεων δεδομένων που καταρτίζει.
Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των υπευθύνων του διεθνούς αεροδρομίου JFK.
«Πολύ απλά, η αλλαγή αυτή δίνει στους ανθρώπους μας μια πιο ακριβή ιδέα για το ποιος στέκεται απέναντί τους» εξήγησε ο Πολ Μόρις.
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ διαμαρτυρίες εκφράζονται και για την παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα ισχύει στο JFK της Νέας Υόρκης και στα αεροδρόμια της Ουάσινγκτον, Ατλάντα, Βοστόνης και Σικάγο. Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα λιμάνια και άλλα κεντρικά σημεία εισόδου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κάθε εργάσιμη ημέρα περίπου 14.400 ξένοι επισκέπτες υποβάλλονται στην διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο JFK. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι χάρη στο σύστημα έχουν εντοπιστεί 2.000 περιπτώσεις παρανομιών που είχαν να κάνουν με άδειες παραμονής και άλλα αδικήματα.Παρόμοιο σύστημα ισχύει και στη Βρετανία για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται με βίζα, ενώ και ο Καναδάς μελετά παρόμοιο πρόγραμμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: