Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ «βλέπει» ο Τζ.Ο.Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι ξεκάθαρο πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιβραδύνει», ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, τόνισε ότι η μακροχρόνια προοπτική της χώρας, είναι καλή.
«Το να χάνεις τη δουλειά σου είναι οδυνηρό και ξέρω ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομία μας, όπως και εγώ» σημείωσε ο Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, που οργανώθηκε εσπευσμένα, με αφορμή μια έκθεση της κυβέρνησης που περιγράφει την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία με μελανά χρώματα.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολη περίοδος για την οικονομία μας, αλλά αναγνωρίσαμε το πρόβλημα νωρίς και παρέχουμε στην οικονομία μια τονωτική ένεση» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που υιοθετήθηκε πρόσφατα.
Το μέτρο προβλέπει επιστροφή φόρου σε πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρήματα πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των χρεών σε τράπεζες, παρά για αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως η επιστροφή χρημάτων θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης, με θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία γενικότερα.
Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να προτρέψει τους συμπολίτες του να κάνουν αγορές. «Μόλις αυτά τα χρήματα φθάσουν στους Αμερικανούς πολίτες, αναμένουμε να τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες» επισήμανε.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος για θέματα οικονομίας του Αμερικανού προέδρου είχε δηλώσει πως ο δείκτης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα εισέλθει σε αρνητικό έδαφος για το τρέχον τετράμηνο.
Η ανακοίνωση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών, ωστόσο πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη δήλωση εκ μέρους του Λευκού Οίκου για την κατάσταση της οικονομίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: