Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

«Προειδοποίηση» προς Σαρκοζί έβγαλαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία

Αν και δεν υπέστη τη συντριπτική ήττα που κάποιοι προέβλεπαν, το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί υπέστη απώλειες στον πρώτο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών, με αποτέλεσμα ο Τύπος της χώρας να κάνει λόγο για «προειδοποίηση» και «μήνυμα» προς τον Γάλλο πρόεδρο.
Οι Σοσιαλιστές έδωσαν πειστικά δείγματα κερδίζοντας τη Λυών και κρατώντας υπό τον έλεγχό τους το Παρίσι, όπου ο σοσιαλιστής νυν δήμαρχος Μπερτράν Ντελανοέ, προηγείται της υποψήφιας της Δεξιάς Φρανσουάζ ντε Παναφιέ.
Το αποτέλεσμα αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, ένα μήνυμα, εντούτοις «όλα παραμένουν ανοιχτά (και) τίποτα δεν έχει κερδηθεί ή χαθεί» όπως δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ελπίζοντας ότι στο δεύτερο γύρο η Αριστερά θα κεφαλαιοποιήσει κέρδη της.
Σε εθνικό επίπεδο τα κόμμα της Αριστεράς απέσπασαν το 47,94% των ψήφων, έναντι 45,49% για τα κόμματα της Κεντροδεξιάς, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 65%. Τα νούμερα αυτά δεν στοιχειοθετούν τη συντριπτική ήττα για το Σαρκοζί για την οποία μιλούσαν κάποιες προβλέψεις.
«Ένα αντίστροφο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων» σημειώνει η Liberation: «Πιάνεις τον εαυτό σου να πιστεύει σε μία συντριπτική νίκη και όταν αυτή δεν επέλθει, τότε η απογοήτευση καλύπτει την επιτυχία».
Τα κύρια πεδία της «μάχης» του επόμενου γύρου, στις 16 Μαρτίου, είναι η Μασσαλία, η Τουλούζη και το Στρασβούργο. Και οι τρεις ελέγχονται από τη Δεξιά, αλλά οι Σοσιαλιστές έχουν καλές πιθανότητες νίκης.
Στη Μασσαλία οι παρατηρητές διαβλέπουν ότι ο σοσιαλιστής Ζαν-Νοέλ Γκουερινί θα δυσκολέψει την επικράτηση του νυν δήμαρχου, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, Ζαν-Κλοντ Γκοντέν.
Προβάδισμα στην Τουλούζη έχει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, νυν δήμαρχος, έναντι του σοσιαλιστή υποψήφιου. Στο Στρασβούργο το προβάδισμα έχει ο σοσιαλιστής υποψήφιος, απέναντι στον υποψήφιο της Ένωσης για το Λαϊκό Κίνημα.
Το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού κρατά ίσες αποστάσεις αλλά προειδοποιεί τον Νικολά Σαρκοζί να μην υποτιμήσει το μήνυμα των δημοτικών εκλογών.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η ψήφος αυτή, που πήγε σε μεγάλο ποσοστό στην Αριστερά, δεν είναι ψήφος υποστήριξης των Σοσιαλιστών, αλλά μία προειδοποιητική ψήφος προς εκείνους που είναι στην εξουσία», δήλωσε ο Μπαϊρού.
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι θα προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γάλλου προέδρου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: