Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Πέθανε ο μοναδικός Αγγλος αιχμάλωτος στο Αουσβιτς

Πέθανε ο Λίον Γκρίμαν, ο μοναδικός Αγγλος κρατούμενος του στρατοπέδου του Αουσβιτς, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εβραϊκό μουσείο.
Τον Οκτώβριο του 1942, η Ολλανδή σύζυγος του Γκρίνμαν, Εστερ, και ο 3χρονος γιος του Μπάρνι, μαζί με εκατοντάδες άλλους Εβραίους, στάλθηκε αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βέστερμπορκ και στη συνέχεια στο Αουσβιτς. Εκεί θανατώθηκε η σύζυγος και ο γιος του Γκρινμαν.
Ο ίδιος επέζησε από έξι στρατόπεδα συγκέντρωσης και από «πορεία θανάτου» 90 χιλιομέτρων από το Αουσβιτς και ενώ πλησίαζε εκεί ο ρωσικός στρατός.
Ο Γκρίνμαν απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ στις 11 Απριλίου 1945 από τον αμερικανικό στρατό.
Μετά το θάνατο της συζύγου και του γιου του θρηνούσε για την απώλεια τους και δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ.
Ο Γκρίνμαν κατά την αιχμαλωσία του ορκίστηκε ότι εάν επιζούσε θα διέθετε το υπόλοιπο της ζωής του, για να ενημερώσει τον κόσμο για ό,τι συνέβη στο ίδιο και σε εκατομμύρια άλλους αιχμαλώτους. Τηρώντας την υπόσχεσή του συνέγραψε βιβλίο με τον τίτλο «Ένας Αγγλος στο Αουσβιτς» ενώ έδωσε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.
Το 1988 τιμήθηκε με το παράσημο της Τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ) για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού.
Ο Λίον Γκρίνμαν γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1910 και σε ηλικία 5 χρόνων μετακόμισε με την οικογένεια του στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονταν στο βόρειο Λονδίνο μετά από ατύχημα που είχε υποστεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: