Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

«Ναι» στην ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για αντιτρομοκρατικές έρευνες

Σε «προσωρινή συμφωνία» κατέληξαν τη Δευτέρα Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για ευρωπαϊκούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε αντιτρομοκρατικές έρευνες.

Η συμφωνία θα ισχύει για εννέα μήνες, ενώ αναζητείται τρόπος οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία πιο μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει επίσης στις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται αμερικανικά στοιχεία.

Μία τέτοια συμφωνία θα επικύρωνε την πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών που είχε ξεκινήσει ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Τότε, στοιχεία για κινήσεις μεταξύ λογαριασμών μέσω SWIFT (το σύστημα που χρησιμοποιείται για διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές) δόθηκαν στις αμερικανικές Αρχές.

Όταν αποκαλύφθηκε η πρακτική το 2006, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων βουλευτών, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι τα στοιχεία προστατεύονται κατάλληλα και χρησιμοποιούνται μόνο στα πλαίσια αντιτρομοκρατικών ερευνών. Συνολικά, από την ανταλλαγή έχουν προκύψει περίπου 1.450 «προειδοποιήσεις» σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι οποίες συνέβαλαν μεταξύ άλλων και στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων σε αεροπλάνα το 2006.

Η ανάγκη συμφωνίας προέκυψε επειδή οι εγκαταστάσεις του SWIFT θα μεταφερθούν από την αμερικανική επικράτεια στην Ολλανδία στο τέλος του χρόνου, και οι αμερικανικές Αρχές δεν θα είχαν πρόσβαση χωρίς το νέο πλαίσιο.

Η ενδιάμεση συμφωνία θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα εκπνεύσει σε εννέα μήνες, την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε να καθυστερήσει η υπογραφή της μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου -όταν η Συνθήκη της Λισαβόνας θα έδινε στους βουλευτές περισσότερη εξουσία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: