Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκία: Απαγορεύθηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος

Την απαγόρευση της λειτουργίας του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, επικαλούμενο διασυνδέσεις με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DTP) καθώς το έκρινε ένοχο για συνεργασία με το αυτονομιστικό «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ).

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα των Κούρδων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από τον κορυφαίο Τούρκο εισαγγελέα Αμπντουραχμάν Γιαλτζινκαγιά, ο οποίος προσπάθησε το 2008, χωρίς επιτυχία, να διακόψει τη λειτουργία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, με την αιτιολογία ότι η λειτουργία του αντιβαίνει στον κοσμικό χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η απόφαση για την απαγόρευση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος δεν ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία καθώς από τους 11 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι επτά τάχθηκαν υπέρ της διάλυσης του κόμματος.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: