Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Εκλεψαν το αποτρόπαιο έμβλημα του Αουσβιτς


Αφαιρέθηκε από την πύλη του τρομερού ναζιστικού στρατοπέδου η επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ Δύο εβδομάδες πριν από την 65η επέτειο της απελευθέρωσης από τον Κόκκινο Στρατό του ναζιστικού στρατοπέδου ΑουσβιτςΜπίρκεναου, άγνωστοι έκλεψαν την επιγραφή με τα σιδερένια γράμματα, που δέσποζε σαν επιστέγασμα της κεντρικής πύλης με ένα κυνικό σύνθημα που έγινε συνώνυμο του εφιάλτη: «Αrbeit Μacht Frei», δηλαδή «Η εργασία απελευθερώνει».

Η σιδερένια επιγραφή, έργο των κρατουμένων που είχε τοποθετηθεί στην πύλη στις αρχές της δεκαετίας του ΄40, εκλάπη από αγνώστους χθες στο διάστημα από τις 3 ως τις 5 τα ξημερώματα. Οι δράστες ξεβίδωσαν από τη μία πλευρά τα μπουλόνια, ενώ από την άλλη έσπασαν τα σίδερα.

Αποσπάσματα της Αστυνομίας με εκπαιδευμένους σκύλους έσπευσαν σε αναζήτηση των δραστών ύστερα από ειδοποίηση των φυλάκων του μουσείου, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι η επιγραφή έλειπε στις 6 το πρωί.

Ερευνήθηκε διεξοδικά όλος ο ιστορικός χώρος που είναι σήμερα μουσείο: οι κοιτώνες, τα λουτρά-θάλαμοι αερίων, τα υπερυψωμένα φυλάκια και κάθε παράπηγμα που διατηρείται στον τόπο του μαρτυρίου όπου εξοντώθηκαν εν ψυχρώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως εβραίοι και Τσιγγάνοι, αλλά και πάσης φύσεως εχθροί του ναζιστικού καθεστώτος.

Το σύνθημα «Αrbeit Μacht Frei» είχε αναρτηθεί και σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Νταχάου και το Ζαχενζενχάουζεν. Στην ιστορική μνήμη πάντως έχει καταγραφεί ανεξίτηλα η εφιαλτική σιδερένια τοξοειδής επιγραφή του Αουσβιτς- αυτή θυμάται περισσότερο ο κόσμος.

Τα κίνητρα της κλοπής παραμένουν άγνωστα. Η εκπρόσωπος της πολωνικής Αστυνομίας Καταρίνα Πάντλο δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κατάλογος υπόπτων. Η υπηρεσία- είπε - εξετάζει κάποια πιθανά σενάρια και θεωρίες, προκειμένου να θεμελιώσει αυτή την υπόθεση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται εξωφρενική. Οι δράστες έχουν επικηρυχθεί με αμοιβή 5.000 ζλοτίων (1.194 ευρώ) για όποιον συμβάλει στον εντοπισμό τους.

Η διεύθυνση του μουσείου τοποθέτησε αυθημερόν πιστό αντίγραφο της επιγραφής, κατασκευασμένο πριν από χρόνια, για την περίπτωση που θα χρειαζόταν συντήρηση το αυθεντικό κομμάτι. Οι επισκέπτες πάντως ενημερώνονται για την κλοπή και την αντικατάσταση.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα συλλάβουμε τους κλέφτες και ότι η αυθεντική επιγραφή θα επιστρέψει στη θέση της» είπε ο εκπρόσωπος του μουσείου Πάβελ Σαβίκι. «Αν πρόκειται για φάρσα, τότε οι φαρσέρ είναι παράφρονες.Οποιος και αν το έκανε,βεβήλωσε την παγκόσμια ιστορία» δήλωσε ο αρχιραβίνος της Πολωνίας Μίκαελ Σούντριχ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=305541&dt=19/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: