Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Δεκάδες ακόμα ουσίες στη βρετανική λίστα των απαγορευμένων ναρκωτικών

Στεροειδή αναβολικά που χρησιμοποιούνται για ντοπάρισμα και αρκετές συνθετικές ουσίες που σχεδιάστηκαν να μιμούνται τη δράση παράνομων ναρκωτικών προστέθηκαν από τη Βρετανία στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών.

Τα μέχρι σήμερα νόμιμα ναρκωτικά κατατάχθηκαν την Τετάρτη στην Κατηγορία C, στην οποία περιλαμβάνεται και η κάνναβη. Η κατοχή τους θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο ετών, αναφέρει το BBC.

Η απαγόρευση αφορά μεταξύ άλλων τον οργανικό διαλύτη GBL (γ-βουτυρολακτόνη), ο οποίος μετατρέπεται στον οργανισμό στην απαγορευμένη κατασταλτική ουσία GHB, καθώς και τις πιπεραζίνες όπως η ουσία BZP (βενζυλπιπεραζίνη), η οποία χρησιμοποιούνταν ως νόμιμο υποκατάστατο του ecstasy και των αμφεταμινών.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ουσιών αυτών, ειδικά όταν γίνεται με παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ, έφτασαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Απρίλιο, όταν η φοιτήτρια Ιατρικής Χέστερ Στιούαρτ, 21 ετών, πέθανε μετά από χρήση GBL.

Η μητέρα της είχε τότε απευθύνει έκκληση για απαγόρευση της ουσίας σε όλη τη Βρετανία.

Στην Κατηγορία C των απαγορευμένων ουσιών προστέθηκαν επίσης 15 στεροειδή αναβολικά που γίνονται συχνά αντικείμενο κατάχρησης στα γυμναστήρια.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: