Οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν ανακοινώθηκαν από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ, στη Νέα Υόρκη, και έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ.
Στο διάγγελμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δικαιολόγησε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, λέγοντας πως η καταστολή των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών που δρουν στη χώρα είναι ζήτημα της «παγκόσμιας ασφάλειας». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη διεθνή δύναμη (ISAF), ενώ απέρριψε κάθε παρομοίωση που γίνεται με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
«Σε αντίθεση με το Βιετνάμ, οι Αμερικανοί πολίτες 'χτυπήθηκαν' από το Αφγανιστάν και παραμένουν στόχος των ίδιων εξτρεμιστών που συνωμοτούν εναντίον τους» υπογράμμισε.
Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει τη σταδιακή αποστολή 30.000 στρατιωτών, εντός έξι μηνών. Μόλις η αποστολή ολοκληρωθεί, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που θα υπηρετούν στη χώρα θα φτάνει τις 100.000.
Υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την Αλ Κάιντα, ο Μπ.Ομπάμα τόνισε πως οι Ταλιμπάν συνεργάτες τους ανασυντάσσονται, εξαπολύοντας παράλληλα καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Ομπάμα, δεν είχαν την υποστήριξη που χρειάζονταν ώστε να εκπαιδεύσουν τους Αφγανούς και να συνεργαστούν με τις αρχές, προκειμένου να εδραιωθεί η ασφάλεια των πολιτών.
«Είμαι βέβαιος πως τα εθνικά μας συμφέροντα υπαγορεύουν την αποστολή 30.000 στρατιωτών. Έπειτα από 18 μήνες οι στρατιώτες μας θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα» διεμήνυσε.
Θετικές οι αντιδράσεις
Τις αποφάσεις Ομπάμα χαιρέτισαν τόσο ο ΓΓ του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε μια ουσιώδη αύξηση του αριθμού των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επιχείρηση της οποίας ηγείται το NATO είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας του. Η συνολική προσέγγιση που περιέγραψε είναι μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική για την επιτυχία» ανέφερε ο Ράσμουσεν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και άλλες χώρες «θα αυξήσουν σημαντικά» τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν.
«Δεν είναι μόνο μια αποστολή των ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι της Αμερικής στο NATO μοιράζονται τους κινδύνους, τα κόστη και τα εμπόδια αυτής της αποστολής από την αρχή» σημείωσε ο Ράσμουσεν.
Από την πλευρά του, το Παρίσι χαιρέτισε τη νέα αμερικανική στρατηγική, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει και αυτό ενισχύσεις το 2010.
«Η ομιλία (του Μπ.Ομπάμα) ήταν θαρραλέα, αποφασιστική και σαφής, δίνει νέα ώθηση στην διεθνή δέσμευση (στο Αφγανιστάν) και ανοίγει νέες προοπτικές» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο πρόεδρος προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του και καλεί όλες τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν το λαό του Αφγανιστάν να το στηρίξουν» προστίθεται.
Η Le Monde έγραψε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από το Παρίσι την αποστολή άλλων 1.500 Γάλλων στρατιωτών, πλέον των 3.400 που ήδη υπηρετούν εκεί.
Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ενισχύσεις, ενώ η Ουάσινγκτον υπολογίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι σύμμαχες χώρες θα στείλουν άλλους 5.000 με 7.000 στρατιώτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου