Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη πίσω από την απόπειρα ανατίναξης της πτήσης της Delta

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο υποστηρίζει ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα πυροδότησης εκρηκτικών από 23χρονο Νιγηριανό σε αεροσκάφος της Delta Airlines ανήμερα των Χριστουγέννων, σε αντίποινα για αμερικανικές επιχειρήσεις κατά μελών της στην Υεμένη. Αναμένεται η πρώτη δημόσια δήλωση Ομπάμα για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης...

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε τη Δευτέρα σε ισλαμιστικούς δικτυακούς τόπους, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δηλώνει ότι παρείχε στον 23 Νιγηριανό Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ «τεχνικά προηγμένο μηχανισμό» που είχαν κατασκευάσει μέλη της οργάνωσης και ο οποίος απέτυχε να ανατιναχθεί εξαιτίας τεχνικού σφάλματος.

Η οργάνωση αναφέρει ότι ο 23χρονος -που τελικώς εξουδετερώθηκε από το πλήρωμα της πτήσης 253 του αμερικανικού αεροσκάφους- βρισκόταν σε συντονισμό με μέλη της για την εκτέλεση της επίθεσης.

«Ο Νιγηριανός αδελφός, πέρασε μέσα από όλα τα συστήματα ασφαλείας για την επιχείρησή του, σπάζοντας τον μεγάλο μύθο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. [...] Χρησιμοποίησε μια τεχνική των εκρηκτικών που έχει αναπτυχθεί από τους μουτζαχεντίν στα εργαστήρια της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» λέει το μήνυμα.

Στο ίδιο μήνυμα η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ζητά τη δολοφονία όλων των εργαζομένων στις δυτικές πρεσβείες στην περιοχή, μιλώντας για «πόλεμο σε όλα τα μέτωπα κατά των σταυροφόρων».

Οι δυνάμεις της Υεμένης υπό τη συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν δύο αιματηρές αεροπορικές επιδρομές κατά μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη εντός Δεκεμβρίου. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε την παραμονή της απόπειρας ανατίναξης του αεροσκάφους της Delta ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο είναι συμμαχία εξτρεμιστών που εδρεύουν στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1089551

Δεν υπάρχουν σχόλια: